Volledig scherm
© epa

Alleen in de Randstad meer wietplantages opgerold

In de Randstad en Utrecht zijn vorig jaar bijna twaalf procent meer wietplantages opgerold, 1.531 tegen 1.371 in 2012. Volgens netbeheerder Stedin ligt de intensievere samenwerking met de politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie aan die stijging ten grondslag. Landelijk is het aantal opgerolde hennepkwekerijen vrijwel gelijk gebleven.

Hennepkwekers tappen vaak illegaal stroom af voor hun plantages. Er zou voor maar liefst 180 miljoen euro worden gefraudeerd met stroom, geld dat de netbeheerders graag terug willen vorderen op de fraudeurs. 'We schatten in dat we in totaal 50 procent van de kosten van de energiefraude hebben kunnen terugvorderen op de veroorzakers', aldus hoofd fraudebestrijding Peter van 't End.

Volgens Stedin worden de burgers zich steeds meer bewust van de signalen waardoor er meer tips over illegale hennepkwekerijen binnen komen. Eerder kregen burgers al zogeheten hennepgeurkaarten, zodat ze de geur van wiet konden herkennen om zo eventueel kwekerijen in hun omgeving te ontdekken.

Landelijk gelijk gebleven
Het aantal opgerolde hennepkwekerijen is in 2013 ongeveer gelijk gebleven. Dat meldt een woordvoerder van Netbeheer Nederland, naar aanleiding van het bericht dat in Utrecht en een groot deel van de provincie Zuid-Holland meer wietplantages zijn ontmanteld.

'Landelijk gezien is dit niet het geval', zegt de woordvoerder. 'We hebben een redelijk nauwkeurig beeld over 2013, en opnieuw komt het aantal opgerolde kwekerijen uit op ongeveer 5.000. Dat aantal is te vergelijken met de 5 voorgaande jaren. Het blijft redelijk stabiel.'

Stedin is netbeheerder in onder meer de provincie Utrecht en het grootste deel van de provincie Zuid-Holland. Volgens het bedrijf leidden een intensievere samenwerking tussen politie, gemeenten en Stedin, bewustwording bij burgers en tips tot de stijging. Eerder kregen burgers al zogeheten hennepgeurkaarten, zodat ze de geur van wiet konden herkennen om zo eventueel kwekerijen in hun omgeving te ontdekken.