Volledig scherm
Binnenkort is in het monumentale pand aan de Neude in Utrecht geen envelop meer terug te vinden. © ANP

Allerlaatste postkantoor sluit deuren

Op 28 oktober sluit het allerlaatste postkantoor van Nederland de deuren. De eer is aan het monumentale pand aan de Neude in Utrecht. Dat heeft Postkantoren BV vandaag desgevraagd laten weten.

Het land en de politiek waren in rep en roer toen in maart 2008 bekend werd dat alle zelfstandige postkantoren dicht zouden gaan. Eind 2012 moest het zo ver zijn. Maar de ontmanteling van de postkantoren en het opzetten van de nieuwe agentschappen in winkels gingen sneller dan gedacht. Nu zijn er nog 14 open. Binnen een paar maanden zijn alle 250 postkantoren dicht.

Verkooppunten
Voor elk op zichzelf staand postkantoor dat is gesloten, is gemiddeld genomen 2,5 verkooppunt in de plaats gekomen. Consumenten kunnen terecht bij bijna 2400 winkels voor postzaken, veelal in gemakswinkels en supermarkten.

Volgens directeur Fred Zeegers van Postkantoren BV is de omzet van de nog bestaande vestigingen conform de verwachting. 'We hebben rekening gehouden met een afnemende verkoop van postzegels, geld opnemen en de verkoop van strippenkaarten. Hoewel dat laatste door de problemen rond de ov-chipkaart nog voor extra aanloop zorgt.'

Eigen enveloppen
PostNL, voorheen TNT Post, gaat voor het eerst in zijn bestaan een eigen enveloppenlijn in de markt zetten. De enveloppen zijn bedoeld als vervanging voor de producten die in de zelfstandige postkantoren werden verkocht. Over een week lanceert PostNL de enveloppen- en pakjeslijn. Dat zei Arno van Bijnen, directeur Retail en Consumentenzaken van het bedrijf vandaag.