Volledig scherm
De Gorterbrug © Annina Romita

Almelose brug niet verlicht tijdens Suikerfeest na Kamervragen PVV

De gemeente Almelo heeft het omstreden plan om de feestverlichting van de Egbert Gorterbrug ook aan te steken tijdens islamitische feestdagen, gisteren aan het eind van de middag ingetrokken. ,,Dit had niet zo gemoeten'', laat verantwoordelijk wethouder Christien van Wijk via een woordvoerder weten.

Quote

Ik vind geloven een privézaak, daar hoeft de gemeente niet aan mee te doen

Almeloër Richard Graafland

Vorige week ontstond ophef nadat bekend werd gemaakt dat Almelo de 2.000 led-lampen aan de brug op 'bijzondere dagen' wil aansteken. Onder meer met Pasen, Pinksteren en sinterklaas, maar ook bij islamitische feestdagen. PVV-partijleider Geert Wilders heeft daar inmiddels Kamervragen over gesteld. 'Almelo moet stoppen met islampromotie', stelt de PVV op haar website.

Ook meerdere Almelose gemeenteraadsleden toonden zich gisteren uiterst kritisch over het plan. De meeste raadsleden vinden dat de overheid zich niet met religieuze aangelegenheden moet bemoeien.

Mede als gevolg van de ophef in de media kondigen burgemeester en wethouders nu een nieuw collegebesluit aan. ,,We zijn ons ervan bewust dat wij als overheid uiterst terughoudend en neutraal moeten zijn met het uiting geven aan religieuze feestdagen'', aldus Van Wijk.

Privézaak

Op de brug in de Egbert Gorterstraat werd het nieuws over het ingetrokken plan gisteravond wisselend ontvangen. ,,Ik ben er blij mee, want ik vind het niet nodig om de lampjes aan te doen op deze dagen'', zegt Almeloër Richard Graafland (46). ,,Ik vind geloven namelijk echt een privézaak, daar hoeft de gemeente niet aan mee te doen.''

Stadgenote José Warners (44) ziet het anders. ,,Als je elkaar een plezier kunt doen door te laten zien dat iedereen er bij hoort, dan is dat toch mooi. En laten we eerlijk zijn, een paar keer per jaar de lichtjes in een andere kleur, daar heeft toch niemand last van.''