Volledig scherm
© Thinkstock

Almelose peuter zat alleen in huis met dode moeder

Een meisje van nog geen 2 jaar heeft in december 2010 waarschijnlijk zeker 36 uur alleen in haar kamertje in een woning in Almelo gezeten, terwijl haar 23-jarige moeder dood in de woonkamer lag. Dat zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Almelo, waar de strafzaak werd behandeld tegen een 24-jarige man uit Almelo die van doodslag op zijn ex-vriendin wordt verdacht.

De man wurgde zijn 23-jarige vriendin op vrijdagavond en liet de peuter hulpeloos achter. Haar ouders vonden de vrouw dood in de woning en diezelfde dag hield de politie de verdachte aan.

Het Openbaar Ministerie eiste maandag 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de Almeloër. Mocht de rechtbank tbs niet van toepassing achten, dan wil het OM een gevangenisstraf van 15 jaar.

Volgens het OM hadden de verdachte en de vrouw een moeizame relatie achter de rug, die eindigde met een aangifte wegens huiselijk geweld tegen de man. Op de dag dat de Almeloër zijn vriendin wurgde was hij net op vrije voeten in afwachting van de afhandeling van die aangifte. Het stel had toen alweer in het geheim een relatie. Het slachtoffer liet haar vriend via MSN weten dat ze alleen thuis was en dat hij kon komen.

Tekeningen
De officier van justitie denkt dat de verdachte een woede-uitbarsting kreeg, mogelijk omdat zijn ex-vriendin kort daarvoor een abortus had ondergaan van een kind dat van de Almeloër zou zijn. Van moord is volgens het OM daarom geen sprake, aangezien V. niet met een vooropgezet plan handelde. In de woning van de verdachte vond de politie 'obsessieve tekeningen en teksten die te maken hadden met de relatie'.

Het OM vindt tbs op zijn plaats, omdat de nog jonge man al eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten. Eerder is bij hem een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Ditmaal wilde de verdachte aan geen enkel psychiatrisch of psychologisch onderzoek meewerken.
Zijn advocaat vindt dat het onderzoek onvolledig is geweest en dat er aanwijzingen zijn dat ook andere bekenden van de vrouw in aanmerking komen als verdachte. Donderdag houdt de raadsman zijn pleidooi.