Volledig scherm
Ahmad en Farzad in Den Haag, met Martijn van Helvert (CDA), Sadet Karabulut (SP) en Joël Voordewind (ChristenUnie). © Freek van den Bergh

'Als ik mijn ogen dichtdeed, zag ik die dingen weer'

Farzad (12) uit Afghanistan en Ahmad (15) uit Syrië zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van oorlog. Ze vertelden er namens miljoenen lotgenoten over in de Tweede Kamer.

Volledig scherm
Ahmad uit Syrië en Farzad uit Afghanistan wonen tegenwoordig in Nederland. © Freek van den Bergh

Farzad en Ahmad spreken namens maar liefst 420 miljoen kinderen. Want zoveel kinderen leven op dit moment in landen waar wordt gevochten. Extra triest: het zijn er twee keer zoveel als twintig jaar geleden. Wereldwijd woont nu zelfs een op de vijf kinderen in een geweldszone, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde rapport Stop the War on Children van kinderhulporganisatie Save the Children.

Gelukkig hoeven Farzad en Ahmad niet meer naar de schuilkelder te rennen. Beiden zijn dankbaar voor het nieuwe leven dat ze met hun ouders, broertjes en zusjes mochten beginnen in respectievelijk Ossendrecht en Krimpen aan den IJssel. Twee lieve knullen met zachte stem die in keurig Nederlands praten over verschrikkingen waar klasgenootjes hier geen of weinig benul van hebben. Ahmad: ,,Soms hoor je grapjes over bomgordels. Ze denken dat wij allemaal een bomgordel dragen. Effe lachen, lekker grappig. Ze weten niet hoeveel mensen hebben gehuild om bomgordels.''

Stop gewoon met die oorlog

Quote

Als ik mijn ogen dichtdeed, zag ik al die dingen weer

Farzad

Boos is hij niet op de kinderen, des te meer op de volwassenen in zijn geboorteland en wat die aanrichten. ,,Waarom voeren jullie oorlog? Je bent landgenoten van elkaar! Stop gewoon met die oorlog'', zegt hij emotioneel na de ontmoeting met Kamerleden. Nee, Ahmad wil geen politicus worden, wel kinderarts.

Farzad herinnert zich een vuurgevecht in Kabul. Bij hem voor de deur. Afghaanse soldaten tegen de taliban. Hij was gaan kijken en schrok van zijn angstig schreeuwende moeder. Zijn vader was ooit meegenomen door soldaten, ook zijn zus. Haar zag hij nooit meer terug. ,,Voor de deur lagen een heleboel hulzen en de grote muur van onze buurman zat vol kogelgaten'', weet Farzad nog van die schietpartij.

Het eerste jaar in Nederland wilde hij niet slapen. ,,Een uurtje. Maar niet langer. Want als ik mijn ogen dichtdeed, zag ik al die dingen weer.”

Tussen de oren

Beelden staan op hun netvlies. Lawaai echoot soms nog tussen de oren. Ahmad hoeft Farzad niets uit te leggen. Andere oorlog, maar dezelfde gewapende mannen met hun ratelende kalasjnikovs, bommen en hels overscherende straaljagers. ,,Als er rondom ons huis werd geschoten, ging ik bang in een hoek zitten. We hadden soms een normaal leven, maar alles kon ook zomaar stoppen omdat je familie doodging.''

Ahmad vertelt hoe zijn moeder huilde als ze met zijn allen in de schuilkelder zaten. Hij weet nog hoe dat klonk. Hij is zijn huis kwijt. Met zijn ouders en broertjes en zusje woonde hij er nog maar net toen het gebied onder vuur kwam te liggen. Wie ze beschoot? Geen idee, op zeker moment telde Syrië ruim honderd verschillende strijdgroepen. Het gezin met drie gehandicapte kinderen was gelukkig al gevlucht, een buurman stuurde later een foto. Hun huis was een ruïne. Via een vluchtelingenkamp in Libanon krijgen ze via de Verenigde Naties opvang in Nederland.

Notoire oorlogsgebieden

Hun landen, Afghanistan en Syrië, staan op een en twee in het rapport van Save the Children. In 2016 leefden 390 miljoen kinderen in gebieden waar oorlog plaatsvindt, nu zijn dat er 30 miljoen meer. Andere notoire oorlogsgebieden waar kinderen de hoogste prijs betalen: Jemen, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Irak, Mali, Nigeria en Somalië.

Farzad en Ahmad vertelden aan een aantal Kamerleden iets van hun verhaal. Ze zijn vastbesloten wat van hun leven te maken, al is het soms lastig hun ervaringen te delen met Nederlandse leeftijdsgenootjes.

Farzad is na een moeilijk eerste jaar gaan voetballen, samen met zijn broer en ze scoren aan de lopende band in de jeugd bij de lokale voetbalclub. Binnenkort hoopt hij dat hij dat mag laten zien op de talentendag van Feyenoord.