Als ik nou niks meer te doen heb, wat dan? Detectives schrijven, boer worden?
ColumnFrank Poorthuis beschrijft hoe het leven verandert als je stopt met werken. Nog 42 dagen. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
Ik weet dus al een tijdje dat het werk erop zit. Maar het praten over afscheid en onderhandelen over een regeling duurt altijd even. De zomer moet nog beginnen als per mail het definitieve voorstel van mijn bedrijf binnenkomt. Ik roep mijn vrouw, die net langsloopt, mijn kantoortje binnen.
We lezen het samen door. Dit is het moment waar we het al een tijdje over hebben. Doorwerken of de regeling pakken? Ik kan en wil dit niet alleen beslissen. Maar zij zegt ook: ,,Jij moet uiteindelijk de knoop doorhakken.”
Later bel ik een vriend. ,,Eindelijk”, zegt-ie. ,,Doen.” Ik praat er door de dag heen met mijn vrouw over door. Niet dat er nieuwe argumenten op tafel komen, maar zo gaan die processen. Je praat, je zoekt bevestiging. Tussendoor wik en weeg ik in mijn hoofd, lopend door het huis, onderweg naar de winkel, als ik de kleintjes ophaal van school. De hele dag heeft maar één thema: dit!
Ga ik thuis in de weg lopen? Mezelf in de weg lopen. Anderzijds, over twee jaar zou het toch al het geval zijn
De regeling is goed. Maar toch weet ik dat ik mijn werk ga missen en ook, laat ik eerlijk zijn, dat ik iemand bén in die organisatie. Tegelijkertijd is er dat heerlijke vooruitzicht om niet meer verantwoordelijk te zijn voor van alles en nog wat. Maar als ik nou niks meer te doen heb, wat dan? Ik weet wel duizend dingen te doen. Maar ga ik ze dóen? Een kunstcursus volgen, een detective schrijven, een serie detectives, dé detectiveschrijver van de Lage Landen worden. Of wordt het een beetje boeren in Duitsland.
Niks doen is geen optie. Al was het maar omdat ik ook voel dat niks doen de kloof tussen mijn hard doorwerkende vrouw en mij veel groter zal maken. Is dat zo? Ik kan haar werk juist ook faciliteren. Maar ga ik thuis in de weg lopen? Mezelf in de weg lopen. Anderzijds, over twee jaar zou het toch al het geval zijn. En navrant: juist die dag komt een bericht langs over een verre collega, die van zijn fiets is gevallen, 60. Overleden. Oké, stoppen dan? Maar wat doe ik met alle avonden?
Tegen mijn vrouw zeg ik: ,,Schat, het voelt alsof de laatste fase van mijn leven ingaat, vandaag!” Ze zegt: ,,Nee joh, er komen nog zoveel fases. Je wordt nog opa. Je krijgt nog een keer kanker.”
Die avond antwoord ik mijn baas. Het is besloten.
Reageren: frankpoorthuis@dpgmedia.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frank in quarantaine
Tijd om de balans op te maken
Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Verslag van dag 563. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM16
Inflatie gedaald, etenswaren nog even duur: ‘Wen maar aan deze prijzen’
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in zijn nieuwste raming dat de inflatie is gedaald. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar afgelopen maand zijn de etenswaren nog geen euro goedkoper geworden. En waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren, voorspelt de Rabobank. -
Column
Ik tel hier met u af naar mijn laatste werkdag
Frank Poorthuis beschrijft hoe het leven verandert als je stopt met werken. Nog 43 dagen. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
CBS: in laatste twee weken januari geen oversterfte meer
In de laatste twee weken van januari was er geen sprake van oversterfte in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat er meerdere weken geen oversterfte werd geregistreerd, aldus het CBS. Vorig jaar was dat alleen in het voorjaar, één week in mei en één week in september het geval.
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
-
-
Met video27
Kabinet waarschuwt voor structureel personeelstekort: ‘Daar hebben we allemaal last van’
Het zal in allerlei sectoren een probleem blijven om voldoende personeel te vinden. Met die waarschuwing komt het kabinet vandaag. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.