Volledig scherm
Agressie tegen een ambulancemedewerker (geënsceneerde foto). © ANP

Altijd celstraf voor slaan hulpverlener

Rechters mogen geen taakstraffen meer opleggen aan daders die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners en politieagenten. Zij moeten in alle gevallen de cel in, minstens een dag.

Dat kondigt minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) vandaag aan. Hij komt met een wetsvoorstel waardoor geweld tegen ‘functionarissen met een publieke taak’ met celstraf wordt bestraft, óók als geen letsel is toegebracht. Volgens Dekker moet het een ‘afschrikkende werking’ hebben. ,,We vragen mensen voor ons in de frontlinie te staan, dan moeten we ook alles doen om hen te beschermen.’’

De maatregel is opmerkelijk, omdat deze de vrijheid van rechters inperkt om maatwerk te leveren in strafzaken. In het verleden werd er al een soortgelijk taakstrafverbod ingesteld in ernstige gewelds- en zedenzaken. Hierop reageerden rechters, bleek in 2017, door dan maar één dag cel op te leggen. Ook is het in theorie nog mogelijk alleen een hoge boete op te leggen, maar dat doen rechters zelden, wijst de praktijk uit. Als ze alsnog een taakstraf willen opleggen, móet die gekoppeld zijn aan celstraf.

Rechter bepaalt straf

Dekker denkt niet dat dit nu vaker gaat gebeuren. ,,Het blijft mogelijk, want de rechter bepaalt de exacte zwaarte van de straf. Maar we schrijven duidelijk voor dat wij vinden dat bij ernstige delicten echt celstraf past.”

Het bestrijden van geweld tegen agenten en hulpverleners heeft al langer de aandacht. Zo heeft Dekkers collega-minister Ferd Grapperhaus (CDA, Veiligheid) aangekondigd dat hij de maximumstraf wil verhogen voor het hinderen van hulpverleners. Die zou omhoog moeten van één naar drie maanden celstraf. De straf voor het bedreigen van burgemeesters wordt verdubbeld van twee naar vier jaar cel.

Al drie keer hogere eis

Het Openbaar Ministerie eist sinds 2011 bovendien al een drie keer zo hoge straf in zaken van geweld tegen hulpverleners. Overigens is dat een richtlijn, niet altijd wordt het maximale geëist en ook rechters leggen dit niet altijd op.

Volgens tellingen van justitie krijgt één op de drie medewerkers met een ‘publieke taak’, dat zijn dus ook ambtenaren, te maken met enige vorm van agressie. Dat leverde in 2017 nog strafzaken op tegen 7502 verdachten.

Kijk hier naar de uitleg van Dekker:

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”