Volledig scherm
Amalia kan nog even van haar vrijheid genieten. Maandag is haar eerste schooldag. © Robin Utrecht

Amalia's nieuwe school is een tikje elitair

Prinses Amalia begint maandag aan haar allereerste schooldag op gymnasium Sorghvliet. Ze komt terecht op een warme, ietwat elitaire school waar geen leerling een nummer is, weet AD-redacteur David Bremmer, die de school doorliep van 1986 tot 1993.

Volledig scherm
De laatste hand wordt gelegd aan de nieuwbouw. De school is uit z'n voegen gegroeid. © Robin Utrecht
Volledig scherm
© ANP

Amalia zou het makkelijk kunnen fietsen, de route naar haar nieuwe middelbare school. Een half uurtje doet ze erover, als ze doortrapt. Ik kan het weten, want jarenlang volgde ik hetzelfde pad. Vanuit Voorschoten dwars door de Horsten, langs Amalia's thuis Villa Eikenhorst in Wassenaar, naar de Rijksstraatweg.

Dan is het doorfietsen: als ze na 4 kilometer naar links kijkt, vangt de kroonprinses 's winters door de kale bomen een glimp op van Huis ten Bosch, haar oma's oude woning. Vervolgens buigt de weg af en rijdt ze langs de Wassenaarseweg, het hoofdkwartier van Shell, het Vredespaleis et voilà... daar ligt Sorghvliet.

Verdomhoekje
De school, welgelegen in de statige Ambassadebuurt, is uit zijn voegen gegroeid. Zeker de voorzijde aan de Johan de Wittlaan: voor het hoofdgebouw met de kenmerkende bogen staat een enorme aanbouw, waarvoor het basketbalveld en het schattige huisje van amanuensis meneer Verhaar plaats moesten maken. Het fietsenhok aan de zijkant blijkt omgebouwd tot leslokalen. Er staan bouwmaterialen: deze zomer is de aula verdiept zodat erbovenop nog eens drie lokalen konden worden bijgebouwd.

Rimpelloos
De verbouwingen zijn hard nodig. Telde Sorghvliet begin jaren '90 slechts 400 leerlingen, nu zijn het er ruim 730. Goed leren is uit het verdomhoekje geraakt, gymnasia zijn populairder dan ooit. En tóch, ondanks de veranderingen voelt en ruikt alles exact zoals vroeger. De grote vijver achter de school - tijdens pauzes en tussenuren slenterden we er graag omheen - ligt er rimpelloos bij. Alsof er geen 20 jaren zijn verstreken.

Volledig scherm
Een klaslokaal van het christelijk gymnasium Sorghvliet, de school van prinses Amalia. © ANP

Hoofddoekje

Volledig scherm
Oud-rector Hans Rookmaker. © ANP

Eigenlijk zou ik helemaal niet naar Sorghvliet gaan, maar naar het Stedelijk in Leiden. Véél dichterbij. Mijn vader - net benoemd tot partijsecretaris van het CDA - vond dat hij zijn oudste in die functie echter op een christelijke school hoorde te doen. Een collega vertelde hem over een klein Haags gymnasium met persoonlijke aandacht voor iedere leerling.

En dus moest ik dagelijks 16 kilometer overbruggen naar Den Haag. In brugklas 1B zaten klasgenootjes met namen als Niels, Sophie, Lodewijk (Asscher!), Maurits, Marc, Sabine en Minke.

Voornamen die nog steeds prima liggen bij hoger opgeleide landgenoten. Allochtoon of multi-culti, die begrippen leken niet te bestaan. Een hoofddoekje? Met een vergrootglas niet te bekennen. Eén klasgenootje had een kleurtje. Hoewel, Frank was van Indische komaf, dus dat telt eigenlijk niet.

Niet enkel de school is veranderd: direct ernaast stond de ambassade van Oost-Duitsland met een wirwar aan draden, antennes en masten. Eentje verder de ambassade van Irak. Rond de eerste Golfoorlog wilde er wel eens een verdacht pakketje worden gedropt, waarna de gehele school ontruimd diende te worden.

Oude docenten
Tegenwoordig is Sorghvliet zélf het fort, want omwille van Amalia's veiligheid zijn zeker zeven camera's geïnstalleerd. En tóch, ondanks alle veranderingen treft Amalia in essentie dezelfde school als in mijn tijd. Om te beginnen krijgt ze les van talloze oude docenten. Het is verbazingwekkend hoeveel er nog in dienst zijn.

Lerares Duits Linda van de Beek forenst al sinds de jaren '80 iedere werkdag van woonplaats Utrecht naar Den Haag. Geschiedenisleraar Henk Petrie leerde ons op het brugklaskamp rugbyen en - let op Amalia, leuk weetje! - hij reed net als je vader de Elfstedentocht van 1986 uit.

Mariana Ringnalda geeft nog altijd Frans. Met chansons als Gerard Lenormand's 'La ballade des gens heureux' of de hit 'Ella elle l'a' van France Gall maakte ze ons enthousiast voor de taal van Molière.

Waarschuwinkje: als Ringnalda je niet mag, ben je zuur Amalia. Kroonprinses of niet. Prima spreekbeurten werden soms de grond in geboord. Hopen dus dat madame geen stiekeme republikein is.

Volledig scherm
Sorghvliet zoals de school er voor de aanbouw uitzag © David Bremmer

Pamperen
Wat is het geheim toch van Sorghvliet, waarom zitten al die docenten er nog? Ik bel er een paar. Mijn lerares Nederlands Joke Hagoort-Bink, inmiddels conrector, blijkt geen gelukkige keus. Ze herkent me, maar het wantrouwen een journalist te spreken overheerst. ,,We zeggen niets, hebben we met de RVD afgesproken," Later ontdooit ze iets. ,,Stuur me je stuk op dan wil ik het wel checken."  

Spraakzamer is leraar Latijn Edwin van der Horst, die leerlingennamen altijd graag een Italiaanse draai gaf ('Davide'). ,,Nee, eigenlijk is er weinig veranderd sinds je weg bent," begint hij.  ,,Ja, één ding: de zorg voor en begeleiding van leerlingen is zó veel beter geworden."

Met zijn strakke jeans en woeste krullenhoofd was Van der Horst één van de populairste docenten. Inmiddels zijn de lokken korter en grijzer, zie ik op Sorghvliet's website. Hij draagt nu een gedistingeerd jasje. Van der Horst wijst op het aantal afvallers dat vergeleken met andere gymnasia extreem laag ligt. ,,Wij pamperen onze leerlingen een beetje, op een of andere manier verzinnen we altijd wat om iedereen er bij te houden." 

Schoollijstjes
Dat koesteren gaat niet ten koste van de prestaties, want Sorghvliet springt vaak uitstekend uit de schoollijstjes van Trouw en Elsevier. In 2007 was de school bijvoorbeeld beste VWO van Nederland.

Waarom hij er nog steeds zit? Liefde voor het vak, voor zijn collega's. ,,Leerlingen met Homerus, Vergilius en Herodotus kennis laten maken, blijft het mooiste dat er is." Over Amalia's toekomstige leraren louter lof: ,,Er zitten veel snoeshanen tussen met hun leuke eigenaardigheden. Dat straalt ook op de leerlingen af."   

Elitair
Volgens oud-rector Hans Rookmaaker - het aannemen van Amalia was zo'n beetje zijn laatste wapenfeit, in juni pensioneerde hij - zit kleinschaligheid in het dna van Sorghvliet. Met de constatering dat Sorghvliet een elitaire school is, kan hij weinig. ,,Een gymnasium kan niet anders dan intellectueel en elitair zijn, want het richt zich op de beste leerlingen." 

Dat maakt zijn scholieren geen Ons Soort Mensen, stelt hij. Rookmaaker: ,,Ik durf te stellen dat ook kinderen van maatschappelijk minder succesvolle ouders het gymnasium tegenwoordig prima weten te vinden. Ook hebben we meer gekleurde leerlingen." 

Volledig scherm
De vijver achter Sorghvliet in de Haagse Ambassadebuurt © David Bremmer

Chinees
Wat eveneens is veranderd: aandacht voor excellente scholieren. ,,Die was er in jouw tijd niet." Als Amalia gemiddeld een acht of hoger staat, kan ze op Sorghvliet allerlei extra vakken volgen. ,,Bijvoorbeeld Chinese taal. Zo zorgen we er voor dat leerlingen er plezier in houden."

Ook buiten de lessen om kan Amalia haar hart ophalen. Ze kan bijvoorbeeld meedoen aan een toneelstuk, handig als ze alvast wil oefenen voor haar toekomstige rol. Engels-docent Makaria Pfeiffer regisseert nog steeds alles, van Griekse tragedies tot musicals, vaak participeert de halve school.

Christelijke school
En mocht Amalia schrijfambities hebben: de Aemu is al sinds 1929 de officiële schoolkrant. Andere kenmerkende Sorghvliet-activiteiten: de jaarlijkse muziekavond, de Sport & Cultuurdagen, waarin klassen elkaar in oa basketbal en volleybal bestrijden.

Absoluut hoogtepunt blijft uiteraard de Rome-reis in de vijfde waar de cultuurschatten na vier jaar klassiek onderwijs 'live' bewonderd kunnen worden. 

En ja, Sorghvliet is een christelijke school, hoewel dat in mijn tijd al niet bijzonder veel om het lijf had. Net als voor mijn ouders zal het voor Willem-Alexander en Maxima een reden zijn geweest hun oudste dochter er heen te sturen en niet naar dat andere Haagse gymnasium, Haganum. 

VCL
Daarbij: onze koning heeft zich nooit bijzonder enthousiast uitgelaten over zijn VCL, de middelbare school die hij na twee jaar al weer verliet voor een privé-school in Wales. Ironisch detail is dat een Oranje-troonopvolger nu dagelijks aan de Johan de Wittlaan te vinden is, de raadspensionaris die ooit met instemming van haar verre voorganger door de Prinsgezinden wreed werd omgelegd.

Volledig scherm
Sorghvliet klas 2b. AD-redacteur David Bremmer zit op de onderste rij tweede van rechts. © David Bremmer