Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’
Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”
Op Bol.com zijn meerdere werken te vinden van nazi-leider en oorlogsmisdadiger Julius Streicher, waaronder het controversiële kinderboek Der Giftpilz uit 1938, dat als bewijsmateriaal gebruikt werd tijdens het Proces van Neurenberg. Daar stonden 24 kopstukken van het naziregime terecht na de oorlog, onder wie Streicher.
Het Poolse Auschwitzmuseum deelde afgelopen weekend een open brief aan Amazon van de Britse organisatie Holocaust Educational Trust. In die brief stond het verzoek om dit soort haatzaaiende boeken uit de online verkoop te halen. Amazon bevestigde dat het bedrijf actie onderneemt tegen de verkoop van sommige boeken die aanstootgevend kunnen zijn.
,,Als boekverkoper zijn wij van mening dat het belangrijk is om toegang te bieden tot het geschreven woord, inclusief boeken die sommigen aanstootgevend vinden”, zei een woordvoerder tegen Britse media. ,,We nemen de zorgen van onze klanten serieus en luisteren naar feedback. Amazon heeft een beleid dat bepaalt welke boeken te koop kunnen worden aangeboden. We investeren veel tijd en middelen om ervoor te zorgen dat onze richtlijnen worden gevolgd en verwijderen producten die dat niet doen.”
Ruzie op Twitter
Het Auschwitzmuseum in Polen is tevreden dat de antisemitische boeken uit de verkoop zijn gehaald en richt nu zijn pijlen op Bol.com. Op Twitter opent het museum de aanval op de Nederlandse webshopgigant. ‘Wij verzoeken u vriendelijk om wrede antisemitische nazi-propagandapublicaties uit uw winkel te verwijderen. Maak geen winst met woorden die in het verleden de weg naar de Holocaust hebben gebaand’.
Volgens een woordvoerder van Bol.com wordt er amper geld verdiend met de boeken en is overgaan tot verwijderen kiezen voor ‘de gemakkelijke weg’. ,,Laten we voorop stellen dat we geen boeken laten staan uit financieel gewin en dat we er bewust voor kiezen om gevoelige boeken alleen een disclaimer te geven. De boeken die zo'n disclaimer krijgen, zijn niet bepaald hardlopers en het kleine beetje winst dat we hier eventueel op zouden maken, staat niet in verhouding tot de moeite die teams in het zo goed mogelijk bieden van de aanvullende informatie stoppen.”
Als grootste boekenwinkel van Nederland en België voelt Bol.com ,,de verantwoordelijkheid’’ om niet de fout te maken om te censureren en te bepalen wat wel en niet gelezen mag worden en op welke manier. ,,Omdat wij duidelijk niet achter alle informatie staan, proberen we met disclaimers toch onze stem te laten horen.”
In de disclaimer staat het volgende te lezen: ‘Bol.com verkoopt miljoenen boeken. Als Bol.com staan we niet achter alle boeken, in het bijzonder als ze schadelijk zijn of mensen kwetsen. We beschouwen het echter als een groter gevaar om te gaan bepalen welke informatie Nederlanders en Belgen tot zich mogen nemen, daarmee ondermijnen we het vrije woord en de democratie.’
Giftig en kwaadaardig
Voor Jo Horn, rechtssocioloog en voormalig Tweede Kamerlid, is een disclaimer niet genoeg. Hij walgt ervan dat Bol.com een ‘giftig en kwaadaardig boek’ als Der Giftpilz te koop aanbiedt. ,,De Holocaust begon niet in de gaskamers van Auschwitz. Die begon met het vergiftigen van de geesten. Maak dus geen winst met woorden die de weg naar de Holocaust hebben gebaand”, zegt Horn.
Der Giftpilz is een controversieel boek, omdat het kinderen wijsmaakt dat joden van nature slechte mensen zijn. ,,Dit boek brandmerkt joden als vervolgers van de arbeidersklasse, als mensen die de rassen onzuiver maken, als duivels in mensengedaante, giftige paddenstoelen en moordenaars”, klinkt het in de brief van het Auschwitzmuseum. ,,Dit boek vertelde aan schoolkinderen dat ze joden kunnen herkennen door een karikatuur van hun fysieke kenmerken.”
Ongekende smerigheid
Horn, publicist over het facisme en nazisme, heeft zich verdiept in het boek, maar stopte halverwege omdat hij het naar eigen zeggen ‘niet meer kon aanzien’. ,,Het is van een ongekende smerigheid wat in Der Giftpilz staat te lezen. Ik kots er letterlijk van. Als de webshop niet zelf inziet dat het verspreiden van deze antisemitische drek echt alle perken te buiten gaat moeten we misschien aangifte doen van aanzetten tot haat.”
Strafrechtadvocaat Sidney Smeets vindt ook dat grote webshops niet mee moeten werken aan het verspreiden van antisemitisme, maar hij denkt niet dat Bol.com zich schuldig maakt aan een strafbaar feit. ,,Het bezitten, uitlenen en verkopen van boeken als Mein Kampf is in Nederland niet verboden. Ik vraag mij dus af of aangifte doen zal leiden tot vervolging. Daarmee is aangifte doen niet per se zinloos, want het zal wel een discussie aanwakkeren.”
Volgens Smeets kiest Bol.com voor de makkelijke weg door te beweren dat het weghalen van de boeken censuur zou zijn. ,,Eerder werd ook al gevraagd geen boeken over homogenezing meer aan te bieden. Dat is geen censuur. De boeken worden niet verboden. Maar je hoeft ze ook niet te verkopen. Er bestaat geen recht op een platform.”
Ronny Naftaniel, een van de bekendste Joodse Nederlanders, heeft er geen woorden voor. ,,De directie van Bol.com moet zich doodschamen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
raisa blommestijn
Ongehoord Nederland-filosoof doet aangifte na oproep tot liquidatie, Omtzigt eist excuses van bedreiger
De Leidse juriste en rechtsfilosoof Raisa Blommestijn (28) doet aangifte van bedreiging tegen een man die op sociale media opriep om haar publiekelijk te liquideren. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt springt voor Blommestijn in de bres en eist excuses van de bedreiger, die inmiddels zijn account op Twitter offline heeft gehaald. -
Buurtbemiddelaars: vorig jaar opnieuw meer overlast door corona
Ook afgelopen jaar bleef het aantal meldingen van conflicten tussen buren hoog, zien buurtbemiddelingsorganisaties. Het ging om 21.000 meldingen, 3 procent meer dan in 2020. Het ging meestal over geluidsoverlast en zaken als pesterijen of ruzie over de tuinafscheiding. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
rechtszaak
Oud-politiechef die racisme aankaartte, eist baan terug: ‘Ik sliep met een mes onder mijn bed’
De ontslagen klokkenluider die racisme en discriminatie bij de Haagse en Rotterdamse politie blootlegde, wil haar baan terug. Anders eist ze een schadevergoeding van 300.000 euro. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Den Haag.
-
PREMIUMtentoonstelling nazipropaganda
Kerstballen met hakenkruizen en kinderen die plaatjes sparen van Hitler: ‘Alles werd genazificeerd’
Hoe wist Adolf Hitler Duitse kinderen voor zich te winnen? Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht wijdt er een tentoonstelling aan. ,,De jeugd kon zelfs sigarettenplaatjes sparen met Hitler erop.’’ -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken
Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.