Volledig scherm
Archiefbeeld van Demmink. © ANP

Ambtenaar ontkent onder ede verhaal over Demmink

Een ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vandaag ontkend dat zij ooit heeft gezegd dat zij voor topambtenaar Joris Demmink jonge jongens voor seks moest regelen. De ambtenaar, Anneke Storm van 's Gravenzande, deed dat tijdens een verhoor als getuige door de rechter-commissaris in Utrecht.

Storm zou haar uitlatingen hebben gedaan tegen twee voormalige gevangenisdirecteuren, tijdens een dienstreis in 1992 naar Londen. De directeuren, Bert Molenkamp en Jacques van Huet, hebben dit verhaal vorig jaar in een verklaring bij de notaris laten vastleggen. Volgens beiden was Storm zeer verontwaardigd over de rol die ze van Demmink opgedrongen zou hebben gekregen.

'Klopt niet'
Getuige Storm zei dat ze Demmink, die in 2012 met pensioen ging, slechts oppervlakkig heeft gekend. In het verhaal over het regelen van jonge jongens zou ze zijn persoonlijke assistent zijn geweest. Daar is volgens haar niets van waar. Over de aan haar toegeschreven uitspraken zei ze: 'Het klopt niet. Dat weet ik heel erg zeker.'

Storm was merkbaar ongelukkig met haar rol als getuige in de lopende procedure rond Demmink. De procedure, een zogeheten voorlopig getuigenverhoor, is in gang gezet door stichting De Roestige Spijker, die meent dat de feiten rond Demmink al jaren in de doofpot worden gehouden.

'Verhaal in elkaar gezet'
Aan het eind van het verhoor sloeg de getuige terug. Zij meent dat het hele verhaal over haar en Demmink 'in elkaar is gezet' door gevangenisdirecteuren die hun relatie met het ministerie van Justitie stuk voor stuk door trammelant verloren zagen gaan. In november deed Storm aangifte tegen Molenkamp en Van Huet, wegens smaad.

Molenkamp en Van Huet zijn vrijdag aan de beurt om onder ede een verklaring af te leggen. Aangenomen mag worden dat hun relaas lijnrecht tegenover dat van getuige Storm zal staan.

  1. Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’
    LIVE TWITTER

    Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’

    Mark de G. (41) uit Zwolle staat vandaag onder grote publieke belangstelling voor de rechter. De G. wordt er van verdacht zijn kameraad Deniz Guldogdu (38) te hebben omgebracht. Hij zaagde zijn lichaam volgens het OM een dag na de moord in stukken, stopte het in zakken en verborg het in de kruipruimte van zijn woning. De G. wordt ook verdacht van het stelen van 1500 euro van het slachtoffer en van verboden wapenbezit.