Volledig scherm
De wijk Saint-Denis waar jongeren Nederlanders aanvielen. © HH

Ambtenaren overvallen bij bezoek aan Parijse wijk

Een officiële Nederlandse delegatie is woensdagavond overvallen in de Franse banlieue. Een Nederlandse specialiste van de jeugdbescherming raakte daarbij gewond aan haar hoofd en is bebloed afgevoerd. Anderen werden geschopt en geslagen. Er zijn tassen met persoonlijke en andere bezittingen en telefoons gestolen.

De groep van ruim tien ambtenaren, van onder meer het ministerie van Justitie, brengt een 3-daags bezoek aan verschillende banlieues om zich te verdiepen in de Franse aanpak van radicalisering onder jongeren.

Gisteravond stond Saint-Denis op het programma, een beruchte banlieue ten noorden van Parijs. De delegatie voerde er overleg met jeugdwerkers in een van de probleemwijken. Toen de groep 's avonds - in het donker en lopend - het flatgebouw verliet, werd die aangevallen door een groep jongeren.

Zij besproeiden de Nederlanders maar ook de nog aanwezige Franse jeugdwerkers met pepperspray. Daarna kwam het tot schermutselingen, met schoppen en slaan, en werden de Nederlanders beroofd en gemolesteerd.

Toen de ambtenaren het vervolgens op een lopen zetten, renden de overvallers achter hen aan. Vervolgens kon een deel ontsnappen door in de auto te springen van de AD-correspondent ter plekke. Anderen hielden een taxi aan en hebben daarmee de probleemwijk verlaten.

Terreurbestrijding
De reis naar de Franse banlieues was georganiseerd door de William Schrikker Groep. Die is in Nederland medeverantwoordelijk voor de jeugdbescherming en -reclassering. In de delegatie zaten verder topambtenaren van de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding, de ministeries van Justitie en van Sociale Zaken en topambtenaren uit Amsterdam, Rotterdam en Arnhem.

De reis van de Nederlanders komt op een gevoelig moment. Volgende week is het precies 10 jaar geleden dat de banlieuerellen uitbraken in Frankrijk, waarbij in heel het land duizenden auto's in brand werden gestoken. De rellen duurden destijds 3 weken.

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.