Volledig scherm
De businessclass van de Boeing 787 Dreamliner van KLM © ANP

Ambtenaren veel vaker in businessclass na aanpassing regels

Omdat de reisregels voor ambtenaren aan het begin van dit kalenderjaar zijn gelijkgetrokken, vliegen werknemers van de overheid veel vaker businessclass in plaats van economyclass. De nieuwe regels vinden hun oorsprong in de oude afspraken van het ministerie van Buitenlanse Zaken, dat een ruime reisregeling kende. Volgens RTL Nieuws lopen de kosten voor de schatkist in de miljoenen.

Quote

Op de financiële gevolgen hebben we simpelweg nog geen zicht, daar is het net iets te vroeg voor

Woordvoerster Simone Braun van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Woordvoerster Simone Braun van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat ‘alle reisregelingen zijn geharmoniseerd’. ,,Voor sommige departementen zijn de regels versoepeld, voor andere strenger geworden. Ambtenaren die langer dan zes uur moeten vliegen, mogen dat in de businessclass doen.”

In de oude regeling mochten ambtenaren alleen in uitzonderlijke gevallen businessclass vliegen. Volgens Braun zijn de regels om administratieve redenen aangepast. De prijs voor een kaartje voor de businessclass van het vliegtuig kan wel oplopen tot een vervijfvoudiging van die van een voor de economyclass.

RTL meldde vandaag dat de extra kosten voor de staatskas ongeveer tien miljoen euro zijn. Volgens het ministerie is het nog niet bekend wat de financiële consequenties van het besluit zijn en wordt zelfs een plus voor de schatkist niet uitgesloten. Toch is dat onwaarschijnlijk, omdat het vroeger uitzonderlijker was om als ambtenaar businessclass te vliegen. ,,Op de financiële gevolgen hebben we simpelweg nog geen zicht, daar is het net iets te vroeg voor", aldus Braun.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.