Amerika: Kim Jong-un 'bedelt om oorlog'

VideoDe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) Nikki Haley stelt dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un 'bedelt om oorlog'. Ze zegt dat het tijd is voor de VN-Veiligheidsraad om 'de sterkst mogelijke maatregelen' aan Noord-Korea op te leggen na de zesde en grootste nucleaire test door het land. Ook China maant Noord-Korea om te stoppen met het raketprogramma. Rusland dringt aan op 'de dialoog'.

De Amerikaanse ambassadeur Haley zei aan het begin van een zitting van de VN-Veiligheidsraad dat de benadering van meer sancties tegen Noord-Korea sinds 2006 door de vijftien leden tellende raad niet heeft gewerkt.  ,,Genoeg is genoeg'', aldus Haley. ,,Ondanks onze inspanningen is het nucleaire programma van Noord-Korea meer geavanceerd en gevaarlijker dan ooit'', stelt Haley. ,,Oorlog is nooit iets wat de Verenigde Staten willen. We willen het niet nu. Maar het geduld van ons land is niet onbeperkt.''

China

Quote

Oorlog is nooit iets wat de Verenigde Staten willen. We willen het niet nu. Maar het geduld van ons land is niet onbeperkt

Nikki Haley

Ook de Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft er bij Noord-Korea op aangedrongen te stoppen met zijn 'onjuiste acties'. Alle betrokken partijen moeten instemmen met China's voorstel om het Noord-Koreaanse raketprogramma en de militaire oefeningen van de Amerikanen en Zuid-Koreanen op te schorten.

Ook Liu Jieyi hield zijn pleidooi vandaag  tijdens de zitting van de Veiligheidsraad in New York. De situatie mag volgens hem niet verder verslechteren. De partijen moeten daarom terugkeren naar het pad van de dialoog, zo hield Liu zijn gehoor voor.

De VN-Veiligheidsraad blijkt verdeeld over de oplossing van het conflict. Amerika wil een zogenaamde ontwerpresolutie opstellen, waarover dan volgende week gestemd zou kunnen worden. Het is onzeker of Rusland en China voor die resolutie zullen stemmen. 

Rusland

Rusland reageerde afwijzend op de harde taal van de Amerikanen. ,,Het is voor andere landen heel makkelijk om het woord oorlog in de mond te nemen, maar de landen in de regio moeten slimmer en evenwichtiger zijn." aldus het Kremlin. De Russische president Vladimir Poetin riep op tot hervatting van de onderhandelingen. De nieuwe test van Noord-Korea met een waterstofbom vormt een 'ernstige bedreiging voor vrede en veiligheid in de regio'.

Frankrijk wil dat sancties die eerder werden bedacht, zoals de oproep aan VN-lidstaten om geen kolen, ijzer, vis en lood te importeren uit Noord-Korea, snel worden doorgevoerd. Ook zouden er nieuwe sancties moeten komen. 

President Donald Trump heeft vandaag met president Moon Jae-in van Zuid-Korea gesproken. Volgens een statement van de officiële persdienst van Zuid-Korea hebben Moon en Trump als gevolg van de raketproeven van Noord-Korea afgesproken om de kracht van de Zuid-Koreaanse raketten niet langer door een afgesproken limiet te laten beperken. 

Oefening

Het Zuid-Koreaanse leger hield vandaag een militaire oefening in de Japanse Zee. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap werd op zee een aanval op het kernwapentestgebied van Noord-Korea gesimuleerd. Bij de oefening werden raketlanceringen uitgevoerd en straaljagers ingezet. Het leger meldt dat nog veel meer nieuwe militaire oefeningen worden voorbereid. Ook de Verenigde Staten zullen daar aan deelnemen.

Volledig scherm
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley (r) spreekt met de Russische ambassadeur Vasily Nebenzya (L) and de Chinese ambassadeur Liu Jieyi © EPA