Volledig scherm
De attractie Monsieur Cannibale © Efteling.com

Amerikaanse journalist noemt Efteling 'racistisch'

Attractiepark de Efteling wordt in de Amerikaanse media beschuldigd van racisme. Volgens een journaliste is met name de 'theekopjesattractie' een verwijzing naar het koloniale verleden van Nederland. Het 'kannibalenthema' is 'een stap terug in de tijd'.

Gisela Williams van de Wall Street Journal is allesbehalve positief over de attractie Monsieur Cannibale, waarbij gekleurde potten ronddraaien op een schijf. 'De gigantische pop in het midden van de attractie draagt een koksmuts op zijn hoofd en heeft een lepel door zijn neusgaten. Het betreft een racistische verwijzing naar de dagen van de VOC', schrijft ze in haar reisverslag.

Williams noemt haar ervaring in de theekopjesattractie 'onplezierig', maar heeft zich verder wel vermaakt in de Efteling. De titel van het artikel in de Wall Street Journal luidt dan ook: Efteling: een Europees alternatief voor Disney. Williams noemt als groot voordeel dat de wachtrijen in het park niet lang zijn. Ze is dan ook van plan ooit terug te keren naar het attractiepark in Kaatsheuvel.

Uitvergroting
Een woordvoerder van de Efteling heeft aan De Telegraaf laten weten dat Monsieur Cannibale een 'uitvergroting van karakters uit verhalen, mythes en sagen' is. 'We generaliseren niet, we beelden alleen deze karakters uit. Wij denken dus ook niet dat alle stiefmoeders slechte mensen zijn, zoals bij Sneeuwwitje, of dat alle mensen met obesitas veel papier eten, zoals Holle Bolle Gijs.'