Volledig scherm
© Screenshot

Amersfoorters zetten jongeren te kijk op Facebook

Jongens met bontkragen, petjes, nektasjes, trainingspakken, poserend met handgebaren en grove teksten, zijn sinds kort online niet meer veilig. De anonieme Amersfoortse beheerders van de Facebookpagina 'De Mooie Nicki Minaj Generatie Pagina' plaatsen foto's en nagelen hen aan de publieke schandpaal. In twee maanden tijd hebben zij 30.000 likes of steunbetuigingen ontvangen.

Het is een groot mysterie. Er wordt gespeculeerd over leeftijden en woonadressen van de beheerders van de pagina Mooie Nicki Minaj Generatie Pagina. Ze veroorzaken een hoop commotie met hun foto's van jongens in trainingsbroeken, bontjassen en petjes. De 'swekkers' zoals zij ze noemen. Hun slachtoffers zijn ziedend dat zij zo te kijk worden gezet. Slachtoffer en Amersfoorter Driekus Meyer schrijft: ik sla ze dood en ik stop ook niet meer. Inmiddels is er een heuse klopjacht gaande naar de jongens achter deze populaire Facebookpagina. En wie ze zijn? Dat zeggen ze niet. ,,We willen onze privacy behouden, en veiligheid waarborgen."

Swekkers
De beheerders van de Facebookpagina verwijzen naar de vrouwelijke rapper Nicki Minaj die met haar opvallende kleding en uiterlijk model staat voor een deel van de jonge generatie. Die jongeren willen zich aan haar wil spiegelen door zich opvallend te kleden. De facebookbeheerders die angstvallig anoniem blijven, hebben het op een bepaald soort jongens gemunt. Waarom? ,,Verveling. We hadden ook een pagina over boeren of vissen kunnen maken. Maar we willen de 'swekkers' uitlichten. Een swekker is iemand met een Gucci petje en een nektasje."

De populariteit van de pagina is naar hun overtuiging gevolg van de mening die iedereen over dit type jongens heeft. ,,Iedereen heeft weleens een swekker gezien. We haten ze niet, maar we houden ook niet van ze." Aan de hand van een puntensysteem worden de foto's die zij op hun pagina plakken beoordeeld. ,,Met Gucci, smurf of swek punten. Iedereen die reageert mag punten uitdelen." Ze zijn erg enthousiast over de 30.000 likes of steunbetuigingen op hun pagina. ,,Helemaal mooi! Wij hadden nooit verwacht dat we zoveel vind-ik-leuks in zo'n korte tijd zouden krijgen."

Cyberpesten
De boze gedupeerden op hun pagina zijn een eigen pagina begonnen: de Ik Haat De Mooie Nicki Minaj Generatie Pagina. Een 15-jarige jongen uit de Amersfoortse wijk het Soesterkwartier is de initiatiefnemer van deze pagina. ,,We zijn naar ze op zoek. Ik heb een spoor. Ik werk samen met een hacker. Ik ben tegen pesten. Ik wil de personen achter de pagina gewoon onthullen. Wat zij doen is cyberpesten. Ze hebben ook een foto van mij op de pagina gezet. Ik vind het een kutstreek."

De anonieme beheerders laten weten dat de klopjacht hen alleen maar motiveert om door te gaan met de pagina.