Volledig scherm
© AD

Amsterdam blijft onveiligste gemeente

AD MISDAADMETER 2015Amsterdam blijft de onveiligste gemeente van het land, zo blijkt uit de AD Misdaadmeter die vandaag verschijnt. De hoofdstad heeft als vanouds te kampen met veel gevallen van zakkenrollen, mishandelingen en straatroven. Maastricht staat net als vorig jaar op nummer 2. Rotterdam neemt de derde plaats in.

AD Misdaadmeter 2015

Alle detailinformatie van de AD Misdaadmeter vind je hier:

Quote

Voor een deel is de aanwezige criminali­teit in Amsterdam te verklaren door het grote aantal toeristen

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam

Het gat tussen Amsterdam en Maastricht is wel kleiner geworden: in Maastricht nam vorig jaar op veel vlakken de criminaliteit toe, tegen de landelijke trend in. Amsterdam werd wel veiliger, maar is afgezet tegen de rest van Nederland nog steeds de gemeente met de meeste criminaliteit.

,,Amsterdammers weten al langer dat er een opgaande lijn in Amsterdam zichtbaar is,'' reageert burgemeester Van der Laan. ,,Daar werken we hard aan met politie, handhaving, openbaar ministerie en alle andere partners in de stad. Voor een deel is de aanwezige criminaliteit in Amsterdam te verklaren door het grote aantal toeristen: zij zijn vaker slachtoffer van criminaliteit dan reguliere inwoners van de stad.''  

Limburg
De tweede plek voor Maastricht is kenmerkend voor de problemen in Zuid-Nederland met criminaliteit: in de top 10 staan drie gemeenten uit Limburg. Uit een analyse van de AD Misdaadmeter blijken zowel stedelijke gebieden als dorpen in Limburg en Noord-Brabant meer criminaliteit te kennen dan steden en dorpen in de overige provincies. Burgemeesters in Zuid-Nederland trekken al maanden aan de bel over drugscriminaliteit, maar nu blijkt dat andere criminaliteit ook vaker voorkomt, zoals overvallen, bedreigingen en mishandelingen.

Tegelijk scoort met name Limburg op grensoverschrijdende delicten zoals autodiefstal altijd al hoog.

Ranglijst
De ranglijst van de AD Misdaadmeter is gebaseerd op aangiftecijfers van de politie en beoordeelt tien delicten van veelvoorkomende criminaliteit en houdt daarbij rekening met het inwoneraantal.

Zie hier alle detailinformatie van de AD Misdaadmeter