Amsterdam door de knieën: excuses voor slavernijverleden

keti kotiDe stad Amsterdam komt de geschiedenis onder ogen als burgemeester Femke Halsema donderdagmiddag officiële excuses maakt voor het slavernijverleden. Die stap moet de overgang markeren van erkenning naar herstel van het aangerichte leed.

30 reacties

 • Senna Groothof

  4 maanden geleden
  Ik word zo droevig als ik al deze reacties lees. Bijzonder hoe een 17 jarige meer compassie kan hebben dan veel volwassenen. Als het ook maar iemand help wil ik bij deze mijn excuses aanbieden voor de slavernij en de profijten waar ik van geniet over de rug van miljoenen slaven. Sorry dat er mensen hebben moeten lijden. Sorry dat de effecten ervan nogsteeds te voelen zijn. Sorry voor alle woorden die ik wil zeggen maar die ik niet kwijt kan. Als het helpt zal ik het altijd blijven zeggen Sorry
 • Tom Vermeulen

  4 maanden geleden
  Dit gaat ons geld kosten lees ik in sommige reacties. Dat idee, geld verdienen en niet verliezen ligt ten grondslag aan de toenmalige mensenhandel. Stel je voor, je bent eigendom van iemand. Als je je verdiept in die tijd, dan vervult je dat met schaamte. Nederland toen, het land van dominees en kooplieden, de Heren Zeventien, de VOC. Ons verleden is onze schaamte. Leer ermee leven.
 • Oostendorp

  4 maanden geleden
  Excuses moeten ook voor de huidige slaven/innen met voorrang gemaakt worden.
 • E Staakman

  4 maanden geleden
  Aan wie zijn die excuses gericht??? Zowel slachtoffers als 'daders' zijn ondertussen allang dood!! Daarnaast... iedereen die er nu nog last van zegt te hebben moet zich eens bedenken, als hun voorouders dit niet was overkomen, waar zij dan nu hadden gestaan in het leven... Dusss t zijn excuses om niks, t verleden heeft ons gemaakt tot wie we zijn!! Leef t heden, leer van het verleden!!
 • Marijke Werken

  4 maanden geleden
  Excuus gaat heel ver Slavernij bestaat al sinds de mensheid er is tot op heden daags aan toe. Het feit dat de mensen uit die landen hun voorouders hebben moeten werken op de plantages heeft hun hier gebracht en hebben mee kunnen liften in de gouden eeuw. Ook de mensen op het veld waren niet allemaal Slaven het waren ook de mensen die aan zette tot werken omdat je dan ook eten op je bord hebt. Het feit dat ze nu ook mee profiteren vind ik een excuus niet op zijn plaats.