Amsterdam extra alert na Jeruzalem-toespraak Trump

VideoAmsterdam is extra alert nadat de Amerikaanse president Trump gisteren Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei dit vandaag toen hij voor het eerst aanwezig was bij de gemeenteraad.

Volledig scherm
Jozias van Aartsen, de tijdelijk burgemeester van Amsterdam. © ANP

Van Aartsen reageerde op vragen over een incident bij een Joods restaurant in Amsterdam. Een man sloeg daar vandaag de ruiten in. Hij droeg een Palestijnse vlag. ,,We zullen alert zijn op ontwikkelingen in de komende periode.''

De waarnemend burgemeester zei dat de politie snel heeft gehandeld. ,,Hopelijk is dat voor de Joodse gemeenschap een signaal om te zien hoe alert de politie is.''  Veel partijen reageerden ontzet op de aanval, waaronder de PVV, SGP en het Centraal Joods Overleg.

Medeleven

Van Aartsen heeft het inslaan van de ruiten besproken met opperrabbijn Binyomin Jacobs en zijn medeleven uitgesproken tegenover de Joodse gemeenschap. Over het motief van de man is volgens Van Aartsen nog niets bekend.

De verdachte, een 29-jarige man, is volgens het Openbaar Ministerie een asielzoeker. ,,De verdachte is iemand met een buitenlandse nationaliteit, die op een tijdelijke verblijfstitel in Nederland aanwezig is'', meldt het OM via de politie.

Van der Laan

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Den Haag werd in november als waarnemer benoemd na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan op 5 oktober.

,,Het is voor mij een bijzonder moment om voor het eerst in deze raadszaal aanwezig te zijn als waarnemend burgemeester en te mogen deelnemen aan dit gesprek'', zei hij na het inspreekuur voor publiek.