Amsterdam heft specialistische politieteams tijdelijk op voor meer 'blauw op straat’
De capaciteit bij de politie in Amsterdam staat zo onder druk, dat burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie John Lucas en politiecommissaris Frank Paauw zich gedwongen voelen om ingrijpende maatregelen te nemen. Halsema schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad.
Een aantal gespecialiseerde teams wordt tijdelijk opgeheven zodat de mankracht kan worden ingezet bij de basisteams (‘blauw op straat’, dat is noodhulp, wijkagenten, bemannen van politiebureaus en begeleiden van demonstraties en evenementen). Het gaat onder meer om het team opsporing van de dienst Infra, die zich richt op transportcriminaliteit in de haven en de criminele taxibranche, en om het Integraal Horecateam, dat onder meer coffeeshops controleert.
Het binnenstadoffensief, dat de Wallen sinds 2016 leefbaar moet houden met tientallen extra agenten per avond, is ook een van de prioriteiten die worden geschrapt. Verder gaan twee politiebureaus, in de Jordaan en de Watergraafsmeer, ‘s avonds en ‘s nachts dicht. Verspreid over de stad blijven vijf bureaus 24 uur per dag open.
De maatregelen leveren op korte termijn 15.000 diensten op voor de basisteams. Ze gaan in eerste instantie zes maanden gelden.
Vertrek honderden agenten
Eerder stootten scholen en ziekenhuizen al werk af. De politie in Amsterdam kan het werk niet meer aan door het vertrek van honderden agenten in twee jaar en het gebrek aan nieuwe aanwas. De druk is nog eens extra toegenomen na de moord op advocaat Derk Wiersum. Veel onderzoeken naar zware misdaad liggen stil en zaken die prioriteit moeten hebben, worden niet meer opgepakt. Nu ook de basiszorg dreigt te worden aangetast, is het tijd om in te grijpen, is de strekking van Halsema’s verhaal.
De nood is nu zo hoog dat alleen herverdeling van capaciteit ervoor kan zorgen dat de politie overal in de stad zichtbaar en aanwezig blijft. De tijd dat er met de kaasschaaf overal nog wel een beetje af kon om de roosters rond te krijgen, is voorbij. ,,Dit is een pijnlijke, doch welbewuste beslissing,” zegt Halsema. ,,Het versterken van de basisteams, en daarmee het blauw op straat, is essentieel om te verhinderen dat kwetsbare jongeren afglijden in drugsgerelateerde criminaliteit.”
Vorige week lekte al uit dat Amsterdam het Team Bestrijding Ondermijning zou gaan opheffen als onderdeel van een pakket maatregelen om de personeelsproblemen bij de politie te lijf te gaan.
Amsterdam heeft zestig extra voltijdsbanen voor agenten gekregen vanuit het regeerakkoord, maar sinds 2017 waren juist 480 banen verdwenen, hoofdzakelijk wegens pensionering.
Landelijk ingezet
Ook de vierhonderd agenten die landelijk extra worden ingezet om personen en plekken te beveiligen om het geweld uit de onderwereld het hoofd te bieden, komen uit de basisteams, niet uit bijvoorbeeld de recherche. Daarom is een herverdeling nodig. ,,Toen de Amsterdamse politie ruimer in de jas zat, zijn veel specialistische teams opgericht met een hek erom,” zegt politiechef Paauw. ,,Dat werkt het beste en we vinden het zeker niet ineens onbelangrijk, maar het gaat ten koste van de basispolitiezorg. We zullen de flexibiliteit terug moeten brengen om te zorgen dat die wijkagent weer de ogen en oren in een wijk is en de mensen kent en gekend wordt. Dát is de kracht van de Nederlandse politie: signaleren waar de ellende begint.”
Ook de taximarkt en de horeca krijgen minder gerichte politieaandacht. De agenten moeten meedraaien in de reguliere roosters en krijgen minder tijd om zich op deze aandachtsgebieden te richten.
Halsema, Paauw en plaatsvervangend hoofdofficier John Lucas waarschuwen dat er mogelijk nog meer maatregelen nodig zijn om de politie operationeel te houden. Bij de Amsterdamse politie werken ongeveer 5500 mensen.
Appel op Tweede Kamer
,,Ik doe een appel op de Tweede Kamer en op de minister”, zei burgemeester Femke Halsema als toelichting op de maatregel. Ze wijst erop dat de politiecapaciteit landelijk wordt vastgesteld en dat er de afgelopen jaren wel degelijk mankracht is bijgekomen, dankzij inspanning van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). ,,In Amsterdam hebben we 60 extra agenten gekregen, maar als je er tegelijkertijd 480 kwijtraakt, dan begrijpt u dat dat natuurlijk niet voldoende helpt.mDe Tweede Kamer en het kabinet zullen zich moeten realiseren dat de infrastructuur van onze rechtsstaat op dit moment wel heel kwetsbaar wordt”, aldus Halsema.
Volgens Grapperhaus zit niets anders op voor de overbelaste Amsterdamse politie dan keuzes te maken en ‘prioriteiten te stellen’. Dat de hoofdstad voorrang geeft aan ‘blauw op straat’ begrijpt hij goed. Ook al gaat dat ten koste van andere taken.
De politie staat onder grote druk en heeft te weinig personeel, weet Grapperhaus, doordat bijvoorbeeld veel agenten met pensioen gaan. ,,Maar het kost nu eenmaal tijd” om nieuwe agenten te vinden en op te leiden.” Hij wijst erop dat het kabinet geld op tafel heeft gelegd om tijdelijke krachten van buiten in te zetten. Het extra geld dat het kabinet bij zijn aantreden voor de politie heeft vrijgemaakt moet ook zijn vruchten gaan afwerpen, stelt de minister.
Grapperhaus beklemtoont dat ,,we in Amsterdam en elders in het land onverminderd doorgaan met de strijd tegen de zware ondermijnende criminaliteit”.
Scherpe keus
De politiebond VMHP noemt het ,,goed dat er scherp is gekozen bij een schaarse capaciteit”. Volgens voorzitter Miriam Barendse gaan de noodmaatregelen bij de politie ook veel pijn doen. ,,Het is vijf over twaalf, er moet scherp worden gekozen. Nu wordt het blauw in de wijk versterkt en daar zit het begin van de criminaliteit. Als je daar wegblijft weet je zeker dat het kleine groot wordt”, zegt de voorzitter van de bond voor leidinggevenden en specialisten bij de politie.
Barendse noemt de maatregelen in Amsterdam een breed pakket. ,,Het is een eerste goede beweging waarin het bevoegd gezag zijn verantwoordelijkheid pakt.”
Ook politiebureaus in een groot deel van de provincie Utrecht krijgen vanaf 1 december aangepaste openingstijden vanwege een personeelstekort.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM163
Nederland is klaar met hem, maar toch ook niet: waarom Rutte ondanks alle kritiek nog premier is
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Petitie: Verplicht stagevergoeding voor student
Er moet een verplichte vergoeding komen voor studenten die stage lopen. Dat staat in een petitie die ‘Jong’ CNV en studentenorganisatie ISO donderdag lanceren. De huidige vrijblijvendheid betekent dat veel organisaties en bedrijven laks zijn met het uitdelen van een stagevergoeding.Utrecht -
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Intimidatie en vriendjespolitiek: Jacobine Geel legt taken neer als voorzitter College voor de Rechten van de Mens
Jacobine Geel heeft haar taken als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens tijdelijk neergelegd, omdat ze naar eigen zeggen ziek is geworden door de bestuurscrisis. Dat heeft zij haar collega’s per brief laten weten.
-
PREMIUMkinderrechters
‘Tegen vechtscheidende ouders moet vaker gezegd worden: kappen nou, je zit je kind kapot te maken’
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
39
3 op de 10 Nederlanders hebben geldzorgen, stuk meer dan twee jaar geleden
Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.