Volledig scherm
Drukte op de Wallen. © anp

Amsterdam maakt eind aan rondleidingen langs ramen op de Wallen

Amsterdam gaat groepsrondleidingen op de Wallen verbieden. Per 1 januari mogen toeristen niet meer groepsgewijs langs de prostitutieramen worden geleid. 

'Koekeloeren bij de hoeren’, de ‘Wallentour met meesteres Lola’ en de ‘rondleiding met Ouwe Hoeren’, deze tours zullen op zoek moeten naar een andere route. Ook de historische, culinaire en alcoholische rondleidingen gaan tot het verleden behoren. Dat maakt wethouder Udo Kock (D66) vandaag bekend. De ‘zuiptours’ langs kroegen, de zogenoemde pubcrawls, gaan ook vallen onder dit verbod.

Het college van B en W heeft daartoe besloten ,,omdat het niet respectvol is richting sekswerkers”, aldus Kock. ,,Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie.” 

Daarbij helpt de maatregel ook tegen de drukte op de Wallen. Op het Oudekerksplein, hartje Wallen, staan gemiddeld tien groepen per uur stil, ofwel 1014 per week. Dat kan oplopen tot dertig groepen per uur in drukke tijden. Het record is 48 groepen in één uur. De overlast die deze groepen veroorzaken, is een belangrijke reden voor de nieuwe maatregelen. 

Aanzuigende werking

Buiten het Wallengebied mogen rondleidingen straks nog wel, maar alleen als de gidsen een vergunning en een kwaliteitskeurmerk hebben. De maximale groepsgrootte daalt van twintig naar vijftien mensen en een gratis rondleiding is er ook niet meer bij - dat zou een aanzuigende werking hebben.

Wie een rondleiding wil, gaat daarvoor in elk geval belasting betalen, de zogeheten vermakelijkhedenretributie. Die bedraagt nu 66 cent, maar gaat waarschijnlijk omhoog. De belasting wordt vermoedelijk opgenomen in een ticketprijs, net als bij rondvaarten en hop-on-hop-offbussen. De ondernemer draagt de taks dan aan de gemeente af. Die is momenteel druk bezig de nieuwe maatregelen juridisch uit te werken.

Rosse buurt

In 2018 is al een vergunningenstelsel voor gidsen ingevoerd en sindsdien is de overlast in de Amsterdamse rosse buurt wel afgenomen, maar volgens bewoners, sekswerkers en ondernemers nog lang niet genoeg. Zij ondervinden nog altijd veel hinder, zoals ongewenst fotograferen en grof gedrag. 

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.