Amsterdam: meer inbraken, meer autodiefstallen, meer overvallen
Anderhalf miljoen toeristen zijn de reden dat Amsterdam opnieuw de uit de bus komt als onveiligste gemeente van Nederland, zegt de politie. Toch is er meer aan de hand. Het aantal overvallen steeg en een golf van inbraken deed ook randgemeenten klimmen in de lijst.
Koen Voskuil
Al hangen ze de hele stad vol camera's en komt er nog meer blauw op straat, Amsterdam zal altijd één van de onveiligste gemeentes zijn. Zeker in de Misdaadmeter, die het aantal politieaangiften afzet tegen het inwonertal. Die berekening is ‘te simpel’, luidt het verweer van de Amsterdamse politie. Er wordt geen rekening gehouden met de 1,5 miljoen toeristen en dagjesmensen die jaarlijks de stad overspoelen. ,,Zij maken een groot onderdeel uit van ons werk”, zegt politiewoordvoerder Jean Fransman. ,,Zo zijn ze vaker slachtoffer van zakkenrollers.”
Toch is daarmee niet alles verklaard. De criminaliteitscijfers in Amsterdam daalden, maar niet zo hard als in de rest van Nederland. Sommige misdrijven namen zelfs toe. Zo steeg het aantal inbraken met 4 procent, het aantal overvallen in Amsterdam ging van 176 naar 184 en er werden 15 procent meer auto’s en motoren gestolen.
Toeristen zijn een groot onderdeel van ons werk. Zo zijn ze vaker slachtoffer van zakkenrollers
politiewoordvoerder Jean Fransman
De politie moet gissen naar de oorzaak van die plotselinge toename. ,,De stijging van deze misdrijven deed zich voor in de eerste helft van 2017”, zegt Fransman. ,,Sindsdien zien we weer een daling. Een sluitende verklaring voor deze korte opleving is niet te geven.”
Belangrijk signaal
Minstens zo opmerkelijk is de stijging van vier randgemeenten in de lijst van onveiligste gemeentes. Uithoorn steeg licht, van plek 126 naar 117. Ouder-Amstel ging door een flinke toename van auto-inbraken van plek 23 naar 7. En Amstelveen steeg met stip van plek 99 naar 42. ,,Een belangrijk signaal”, zegt de Amstelveense burgemeester Bas Eenhoorn. ,,Dit betekent dat we op onze qui-vive moeten zijn en er bovenop moeten zitten, samen met de politie.”
Amstelveen werd vorig jaar geplaagd door een golf van woninginbraken. Dat aantal nam toe van 290 naar 402. Vooral in de decembermaand was het raak, met een recordaantal van 59 inbraken. Die explosieve stijging hangt samen met de komst van Chileense inbrekers, die georganiseerd inbreken in buurten, zegt Eenhoorn. ,,Waar ze makkelijk met het openbaar vervoer kunnen komen, struinen ze de wijken af. Een aantal van deze lieden is gevat. Daar wordt nu intensiever op gerechercheerd, omdat wij denken dat het de stijging verklaart.”
Dit betekent dat we op onze qui-vive moeten zijn en er bovenop moeten zitten, samen met de politie
De Amsterdamse politie wist vorig jaar zeven Chilenen op te pakken. Uit onderzoek is gebleken dat ze georganiseerd werkten. Maar veel is ook nog onduidelijk, zegt Eenhoorn. ,,Bijvoorbeeld of de inbrekers uit vrije wil opereren, of dat ze in hun thuisland worden bedreigd of gechanteerd. Er zit nog een hele wereld achter.”
Dat ze nu juist zijn stad hebben uitgekozen om te roven, snapt de burgemeester wel. ,,We liggen niet ver van Schiphol en zijn uitstekend bereikbaar via het openbaar vervoer.”
Er blijft, kortom, werk genoeg voor politieagenten in Amsterdam en omgeving. Sterker nog, het werk loopt ze over de schoenen. ,,Zoals de driehoek (van burgemeester, politie en OM) al eerder stelde, is de druk op onze capaciteit groot. De cijfers van deze krant tonen aan dat die situatie onveranderd is”, zegt Jean Fransman. ,,Die druk zorgt ervoor dat we de afgelopen tijd sommige zaken hebben moeten laten liggen. Soms zelfs als er indicaties zijn wie de dader is. Dat is de realiteit van ons werk in deze eenheid.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.