Volledig scherm
De PrideWalk in Amsterdam, 2017. © ANP

Amsterdam op plek 2 van meest lhbt-vriendelijke steden ter wereld

Na Madrid is Amsterdam de beste verblijfplaats voor lhbt'ers. Dat blijkt uit een onderzoek waarin duizenden steden over de hele wereld werden gewogen. Op de lijst van 'de 100 beste verblijfplaatsen voor lhbt'ers' wordne ook Rotterdam (63) en Utrecht (77) genoemd.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Nestpick, een wereldwijd actieve site die huurappartementen aanbiedt. In tachtig landen werden vragenlijsten ingevuld door 2.500 lhbt'ers (lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders). Het is naar eigen zeggen een van de grootste studies over dit onderwerp. De top 5 bestaat verder uit Toronto, Tel Aviv en Londen.

Steden kregen in vijf categorieën punten uitgedeeld: dating, nachtleven, 'openheid van de stad', Veiligheid en rechten voor lhbt'ers. Amsterdam 'wint' het van Madrid op het gebied van dating, maar heeft wat minder nachtleven, is iets minder open en iets minder veilig. Voor beide steden geldt: met de rechten zit het wel snor.

De categorie veiligheid kwam tot stand na het uitpluizen van het aantal aangiften van discriminatie tegen lhbt'ers per stad. In de categorie rechten ging het vooral om zaken als het homohuwelijk, adoptie door homoparen en in hoeverre mensen door de overheid in staat worden gesteld een geslachtsoperatie te ondergaan.