Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Amsterdam zet ambtenaren in tegen lerarentekort

UpdateAmsterdamse gemeenteambtenaren zullen komend schooljaar te hulp schieten op basis- en middelbare scholen. De gemeente heeft een team van beleidsmedewerkers opgetuigd om te voorkomen dat kinderen, bijvoorbeeld als gevolg van een griepgolf, zonder leraar komen te zitten. 

Dat maakt de gemeente vandaag bekend. Het gaat om ruim zestig beleidsmedewerkers, vier van hen hebben een onderwijsbevoegdheid, meldt de Volkskrant.

Scholen in de hoofdstad hadden voor de zomer nog driehonderd vacatures. Het is onduidelijk hoe groot het lerarentekort momenteel precies is, maar vaststaat dat het probleem verre van opgelost is nu het schooljaar begint.

,,Het is een urgent probleem'', zegt Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs (PvdA), ,,,dat vraagt om flexibiliteit en creativiteit.'' Ze vervolgt: ,,We hebben daarom ook langs onze eigen ambtenaren een ronde gemaakt met de vraag: wie kan helpen?'' Degenen die bevoegd zijn om les te geven kunnen bijvoorbeeld invallen, de anderen kunnen scholen op andere manieren ondersteunen.

Statushouders klaargestoomd

Ook kondigt de gemeente vandaag aan dat 15 hoogopgeleide statushouders binnen een jaar klaargestoomd zullen worden om aan de Amsterdamse middelbare schoolkinderen les te geven. Het gaat onder anderen om Syriërs die in hun land van herkomst ook al als leraar werkten. 

De meesten waren wiskundeleraar in hun land van herkomst. Ze gaan het komende jaar al vier dagen per week op scholen werken, een dag per week volgen ze een speciaal onderwijsprogramma. Daarna moeten ze doorleren om een lesbevoegdheid halen.

Opleiding

Amsterdam overlegt de komende weken met studenten en lerarenopleidingen om te bekijken hoe studenten in de laatste fase van hun opleiding al kunnen instromen op scholen. ,,De kwaliteit van het onderwijs en het afronden van de opleiding zijn hierbij leidend'', aldus de gemeente.

Eerder werd al bekend dat dit jaar honderd zij-instromers beginnen aan lerarenopleidingen in Amsterdam. Ook zij kunnen al direct lesgeven. Volgens de gemeente ziet het ernaar uit dat alle schoolklassen een leerkracht zullen hebben bij het begin van het schooljaar. Dat is onder meer te danken aan de inzet van onderwijsassistenten, parttimers die meer uren gaan werken, het samenvoegen van klassen en het inzetten van uitzendkrachten.

  1. Trekker met bekende boerenactivist veroorzaakt levensgevaarlijke situatie in Groningen: 'Ik had uit moeten stappen’

    Trekker met bekende boerenacti­vist veroor­zaakt levensge­vaar­lij­ke situatie in Groningen: 'Ik had uit moeten stappen’

    Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.