Volledig scherm
Een Amsterdamse wijkagente poseerde vandaag met een lokaal PvdA-raadslid. © Sofyan Mbarki

Amsterdamse agente al met hoofddoek gesignaleerd

Een Amsterdamse wijkagente is vandaag de straat op gegaan met een hoofddoek onder haar politiepetje. PvdA-raadslid Sofyan Mbarki postte foto's van de agente op zijn twitteraccount. ,,Alleen maar positieve reacties'', aldus de Amsterdammer.

Mbarki: ,,Onze wijkagente heeft vandaag uit solidariteit en omdat ze voor een divers korps is een hoofddoek op.''

Op straat waren de reacties overwegend positief, maar niet iedereen is blij met de geste van de wijkagente. Via Twitter reageerde de Amsterdamse politie dat het gaat om een 'individuele actie'. ,,Ons uniform is lifestyle-neutraal, daar verandert niks aan'', aldus de politie op sociale media. ,,Wij gaan met de betrokken wijkagente in gesprek.'' Ook een aantal wijkbewoners gingen de discussie met de agente aan.

De agente loopt vooruit op een plan van de  Amsterdamse politietop die overweegt om een hoofddoekje toe te staan als onderdeel van het politie-uniform. Zo hoopt de eenheidsleiding meer allochtone agenten te werven. ,,We hebben het erover”, bevestigde de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg desgevraagd. In Canada mogen agentes al hoofddoeken dragen.

Kritiek

De agente kreeg ook kritiek uit politieke hoek. ,,De politie is er voor iedereen en behoort neutraliteit uit te stralen. Daar passen religieuze uitingen, zoals de hoofddoek, niet bij'', reageerde SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Ook Kamerlid Lilian Helder (PVV) is niet blij met de hoofddoek die de agente onder haar politiepet had. ,,Misschien dat ze ook even op de gedragscode uit 2011 kan worden gewezen?'', opperde Helder.

Uit een poll op deze website onder meer dan 120.000 lezers blijkt ook dat de meningen verdeeld zijn. Zo'n 48 procent vindt dat vrouwelijke agenten een hoofddoekje moeten kunnen dragen. Een kleinere meerderheid (52 procent) schaart zich achter de PVV en SP.