Volledig scherm
© anp

Amsterdamse anti-radicaliseringsambtenaar vervolgd

De voormalige Amsterdamse topambtenaar Saadia A. wordt vervolgd. De 34-jarige vrouw werkte als programmamanager voor het team radicalisering en polarisatie en wordt verdacht van valsheid in geschrifte met facturen, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het vervolgt ook een 36-jarige man aan wie A. volgens de gemeente diverse opdrachten heeft gegund, terwijl zij met hem een privérelatie had. A. had haar leidinggevenden hiervan niet op de hoogte had gebracht.

Het gemeentelijke Bureau Integriteit stelde al vast dat zij zich hierdoor schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Uit het onderzoek bleek ook dat er onduidelijkheid was rondom facturen waar de topambtenaar verantwoordelijk voor was.

De gemeente Amsterdam vermoedt dat er meer is betaald dan dat er is geleverd. In totaal is er ongeveer 300.000 euro betaald.

Slechts geflirt

De gemeente ontsloeg A. wegens de amoureuze relatie die zij met J. zou hebben onderhouden, schrijft Het Parool. A. heeft dat altijd ontkend. Er zou 'slechts zijn geflirt'.

Ze heeft haar strafontslag aangevochten in een bodemprocedure. 
Ze ging naar eigen zeggen pas privé met de man om, nadat hem de opdracht was verleend. Van een relatie kwam het volgens A. nooit.

A. en J. hebben in februari, via hun advocaten, 
een tenlastelegging ontvangen. De raadslieden kunnen tot 1 mei 2018 hun onderzoekswensen indienen, zoals het horen van getuigen en deskundigen.