Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Amsterdamse BOA's gaan staken, mogelijk ook op Koningsdag

In hun strijd om een goed ‘verdedigingsmiddel’ gaan de BOA 's (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren) in Amsterdam vijf dagen staken: 4 en 5 april en 8 tot en met 10 april. Dat betekent dat zij die dagen geen boetes zullen uitschrijven voor zaken als verkeersovertredingen en wildplassen. Mocht er geen beweging in de gesprekken komen, leggen de ongeveer 450 BOA's hun werk ook neer op Koningsdag.

De Buitengewoon Opsporings Ambtenaren eisen al langere tijd dat zij een wapenstok en pepperspray mogen dragen. De BOA’s nemen veel taken van de politie over, maar hebben geen enkel middel om zichzelf te verdedigen. De gemeente Amsterdam wil vooralsnog niet verder gaan dan bodycams. Ook de bodycam is een eis van de BOA's, maar alleen die camera op het lichaam vinden zij niet genoeg. Om hun eis kracht bij de zetten, leggen zij nu het werk vijf dagen neer onder het publieksvriendelijke motto ‘geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen'. 

Amsterdam telt volgens Erik Thijssen van de Vakbond BOA ACP zo'n 450 BOA's, waarvan de helft lid is van de vakbond. ,,Maar we proberen uiteraard iedereen mee te krijgen. Alle BOA’s willen zich gewoon kunnen verdedigen. Zeker in Amsterdam heeft de politie de handen vol en nemen BOA's veel van hun taken over, zoals boetes uitschrijven, maar ook ordehandhaving. Daar hoort gewoon een verdedigingsmiddel bij.” 

Als de actie van deze en volgende week tot niks leidt, is Koningsdag (27 april) het volgende doel. Die dag wordt de hoofdstad traditiegetrouw overspoeld door vele honderdduizenden feestgangers en zijn de BOA’s juist nodig om de orde te handhaven. Ook tússen 10 en 27 april kunnen er overigens nog acties volgen van de BOA's. ,,Dat zijn dan publieksónvriendelijke acties, maar welke, kunnen we nog niet zeggen,” zegt Thijssen.

Geweldsmonopolie

Amsterdam is niet de enige gemeente waarin BOA's meer machtsmiddelen willen hebben. Het OM (en de politie) vinden echter dat het geweldsmonopolie in principe bij de politie ligt. Ook minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is die mening toegedaan.

Ook binnen de G40, de organisatie van grote gemeenten, gaan regelmatig stemmen op om de ambtenaren een wapenstok te geven. Onder meer Breda is groot voorstander. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, voorzitter van de G40, wees er onlangs nog op de boa’s steeds vaker worden ingezet voor veiligheidstaken van de politie zonder dat zij de middelen hebben om die taken uit te voeren.

Crone pleit voor ‘lokaal maatwerk’. Volgens hem moet de keus voor het al dan niet toestaan van geweldsbevoegdheden en bijbehorende middelen zoals pepperspray, handboeien en wapenstokken voor boa‘s genomen worden door de lokale driehoek. Met dat laatste doelt hij op het overleg tussen burgemeester, politie en justitie. 

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”