Amsterdamse buschauffeur (67) gebeten en geschopt om verzoek mondkapje te dragen
De buschauffeur die dinsdagmiddag werd mishandeld in Amsterdam, is aangevallen omdat hij een reiziger verzocht een mondkapje te dragen. Binnen het GVB is geschokt gereageerd op de mishandeling.
Delen per e-mail
De 67-jarige chauffeur is dinsdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht en is inmiddels weer thuis. Volgens directeur Operatie en Techniek Mark Lohmeijer maakt hij het naar omstandigheden redelijk. ,,Hij is enorm aangedaan. Vanochtend doen wij samen met hem aangifte bij de politie, die dit zeer hoog opneemt.”
Een nog onbekende man stapte gisteren de bus in zonder mondkapje en werd daarop aangesproken door de chauffeur. De chauffeur besloot uiteindelijk de passagier te weigeren, waarop de woordenwisseling uit de hand loopt. De buschauffeur is daarop meerdere keren door de passagier gebeten, geschopt en geslagen, ook toen hij op de grond lag. De verdachte is er na de mishandeling lopend vandoor gegaan.
Op een Snapchat-filmpje dat terecht is gekomen bij GeenStijl, dat is gemaakt door een andere inzittende van de bus, is te zien dat een man de chauffeur op de vloer van het gangpad smijt. Vervolgens gaat de man op de chauffeur staan. Het incident vond plaats rond 14.30 uur op lijn 21, die rijdt tussen CS en Geuzenveld in Nieuw-West. De buschauffeur is vervolgens met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis voor behandeling van zijn letsel. De politie is op zoek naar getuigen.
GVB-directeur Lohmeijer zegt dat dergelijke agressie niet mag worden getolereerd. ,,Woorden schieten tekort om onze afschuw te benadrukken. In welke wereld zijn wij beland dat mensen met een publieke taak, mensen die gewoon hun werk doen, steeds kwetsbaarder worden vanwege de korte lontjes van anderen? Dit mogen wij nooit accepteren. Blijf van onze mensen af.”
Ontzetting
Ook elders reageerden bestuurders ontzet. Verkeerswethouder Sharon Dijksma en staatssecretaris Stientje van Veldhoven spraken hun afschuw uit over wat de chauffeur is aangedaan. Dijksma: ‘Blijf van onze mensen af! Dit vraagt om een ondubbelzinnig en hard antwoord op geweld jegens mensen in een publieke functie.’
Ook Claudia Zuiderwijk, die deze week begon als algemeen directeur van het GVB, spreekt van onacceptabel gedrag. ,,Ik kan de beelden nauwelijks uit mijn hoofd zetten. Onze mensen moeten te allen tijde hun werk veilig kunnen doen. Daar moeten we ons met z’n allen hard voor blijven maken.”
Wettelijke plicht
Het is sinds corona een wettelijke verplichting om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Dat is gebaseerd op de Wet personenvervoer 2000. Hierin is onder andere bepaald dat iedereen verplicht is om aanwijzingen van vervoerders op te volgen ‘voor orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang’.
Het GVB heeft de afgelopen periode regelmatig te maken met reizigers die amok maken over het dragen van het mondkapje. Chauffeurs, bestuurders en conducteurs spreken reizigers erop aan, maar er wordt niet gehandhaafd. Als de veiligheid van andere reizigers in gevaar is, kan de GVB’er ervoor kiezen zijn voertuig stil te zetten en assistentie te laten komen. Dat is al regelmatig voorgekomen.
Volgens Lohmeijer moeten zijn collega’s dagelijks nog in discussie met reizigers die weigeren een mondkapje te dragen. ,,Het is een wettelijke plicht in het ov, de verantwoordelijkheid van de reiziger, en geen verzoek van de bestuurder. Zij doen gewoon hun werk. En dat moeten ze veilig kunnen doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
PREMIUM
WOII Prins Bernhard vroeg Vaticaan haar ‘uiterste best’ te doen zijn moeder er broer te redden
Prins Bernhard heeft tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog het Vaticaan gevraagd zijn moeder en broer, die in Duitsland woonden, in veiligheid te brengen. Hij vroeg zijn familieleden onderdak te geven op de pauselijke ambassade in Berlijn. Dat blijkt uit nieuwe openbare stukken in het Nationaal Archief. -
30 uur taakstraf voor man die Rutte op Facebook met de dood bedreigde
Een 36-jarige man uit Zaandam heeft een taakstraf van dertig uur opgelegd gekregen voor het met de dood bedreigen van demissionair minister-president Mark Rutte. De dader was het niet eens met het beleid van de regering en ‘liet zich meeslepen in een discussie op Facebook’. Hij heeft spijt betuigd. -
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend. -
video Kamer akkoord: avondklok vanaf zaterdag, wel vanaf 21.00 uur
De Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok die zaterdagavond om 21.00 uur ingaat (en als gepland tot 04.30 uur duurt). Het straatverbod duurt tot en met 9 februari, verlenging is niet uitgesloten maar het kabinet wil de maatregel zo snel mogelijk ‘de prullenbak weer in’ als het kan.
-
‘Kabinet draait KLM met maatregelen de nek om’
Met de nieuwste eisen over coronatesten voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. ,,Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.” -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’. -
PREMIUM
Eén persoon op bezoek wakkert ongehoorzaamheid aan: ‘Dit gaan we niet doen’
Alle aandacht ging de afgelopen dagen naar de avondklok, maar het aangescherpte dringende advies voor bezoek thuis is voor veel mensen veel ingrijpender. Eén persoon per dag is sinds gisteren het maximum. Maar dat wakkert bij velen de burgerlijke ongehoorzaamheid aan. Want moeten opa’s en oma’s nu loten om hun kleinkinderen nog te kunnen zien?