Buter kwam in de problemen toen hij een paspoortaanvraag indiende en bleek dat hij niet de Nederlandse nationaliteit had.
Volledig scherm
Buter kwam in de problemen toen hij een paspoortaanvraag indiende en bleek dat hij niet de Nederlandse nationaliteit had. © ANP

Amsterdamse jongen (19) die uitgezet dreigde te worden weer vrij: ‘Ik ben heel blij!’

De 19-jarige Amsterdammer en ‘illegaal’ Daniël Buter is vrijgelaten en heeft het  vreemdelingendetentiecentrum in Rotterdam inmiddels verlaten, meldt het ministerie van Justitie. Hij heeft een verblijfsvergunning aangevraagd en mag die procedure in vrijheid afwachten.

Daniel staat de media te woord nadat hij is vrijgelaten.
Volledig scherm
Daniel staat de media te woord nadat hij is vrijgelaten. © ANP

De 19-jarige Daniel heeft vandaag een verblijfsvergunning aangevraagd. ‘Gelet op deze nieuwe omstandigheid is bewaring niet langer proportioneel. De IND zal de aanvraag voor een verblijfsvergunning beoordelen en betrokkene mag de uitkomst van zijn aanvraag thuis afwachten’, meldt justitie vandaag.

Een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) benadrukt dat het besluit om hem vrij te laten vandaag is genomen op basis van de nieuwe aanvraag. ,,Dat is opnieuw getoetst door de rechter. Hij werd niet per ongeluk opgesloten.’’ Ook justitie laat weten dat de inbewaringstelling van Buter wel rechtmatig is opgelegd.

Tegen 18.00 uur kwam de Amsterdammer vrij. ,,Ik ben heel blij. Ik wil iedereen bedanken.” Het eerste wat hij gaat doen als hij thuiskomt? ,,Slapen! En McDonald’s eten.” Ook Buters vriendin Jamie Wording is opgelucht. ,,Ik ben zo blij. Ik sta helemaal te trillen. Hij gaat gewoon mee naar huis. We gaan morgen een groot feest geven.”

Problemen

Daniel Buter
Volledig scherm
Daniel Buter © -

Daniël Buter leidde tot een paar maanden geleden een leven als zoveel 19-jarigen. Hij werd in Amsterdam geboren, ging naar de basisschool en rondde zonder moeite de havo af. In zijn vrije tijd was hij dj en gaf hij als vrijwilliger dj-workshops aan kinderen. Zijn vervolgstudie op het hbo had hij al uitgekozen: ict. De problemen begonnen toen hij zich wilde inschrijven voor die opleiding.

Buter had een paspoort nodig, dus ging hij naar het gemeenteloket om er een aan te vragen. Daar bleek hij niet in het bezit te zijn van de Nederlandse identiteit. Buter is in Amsterdam geboren en getogen, zijn ouders komen uit de Dominicaanse Republiek maar zijn naar het buitenland vertrokken toen hij klein was. Hij is er zelf nooit geweest. Medewerkers van de gemeente schakelden de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in, waarop Buter werd vastgezet. 

,,Ik heb dit bericht met afschuw gelezen,” zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gisteren in een reactie. ,,Ik ben het eens met het oordeel dat Daniël niet thuishoort in detentie. Hij is een Amsterdamse jongen die nu zou moeten studeren.” Ook oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageerden fel op de kwestie. Jasper van Dijk (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA) riepen de staatssecretaris op zo snel mogelijk met een oplossing te komen. 

Daniel Buter verlaat het detentiecentrum, waar hij in de vreemdelingendetentie was gezet, samen met zijn familie.
Volledig scherm
Daniel Buter verlaat het detentiecentrum, waar hij in de vreemdelingendetentie was gezet, samen met zijn familie. © ANP

Achtergelaten

Buter werd op 3-jarige leeftijd achtergelaten door zijn ouders, allebei van Dominicaanse komaf. Ze gingen ‘op vakantie’, maar kwamen nooit meer terug. Buter kreeg toen hij werd geboren wel een burgerservicenummer en stond bijgeschreven in het Nederlandse paspoort van zijn ouders. Maar toen die afstand deden van dat paspoort, had hij niet langer Nederlandse documenten.

Volgens een vriend van Buter informeerde zijn oma, bij wie de jongen opgroeide, destijds bij de gemeente wat ze moest doen om Daniël opnieuw in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie. ,,Ze vertelden haar dat hij zich gewoon met zijn oude bsn kon inschrijven bij scholen. Dat lukte ook, maar dat zou nooit moeten kunnen. De overheid had zijn bsn ongeldig moeten verklaren, maar had de administratie blijkbaar niet op orde. Als dat wel het geval was geweest, was al bij zijn inschrijving op de basisschool duidelijk geworden dat er een probleem was. Dan had hij als minderjarige aanspraak gemaakt op andere regelingen en was hem al deze ellende bespaard gebleven.’’

In 2016 deed de vader van Buter, die inmiddels in België woont, een poging een verblijfsvergunning voor zijn zoon aan te vragen. Volgens de vriend leverde hij niet de juiste documenten aan, waardoor de aanvraag werd afgewezen. Vervolgens zou de advocaat die Buter kreeg toegewezen een fout hebben gemaakt door in het hoger beroep dezelfde documenten aan te leveren. Diezelfde advocaat adviseerde Buter vervolgens niet naar het gesprek met de IND te gaan.

Check het item uit De Ochtend Show to go over Daniël Buter:

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”