Volledig scherm
Deniz Üresin, eigenaar van het bedrijf Ufogas op het Leidseplein. © ANP

Amsterdamse lachgaskoning Deniz Üresin ‘krijgt 2 ton boete’

updateUfogas, het bedrijf dat per bakfiets lachgas verkoopt in de Amsterdamse binnenstad, heeft voor een bedrag van 200.000 euro aan dwangsommen binnen van de gemeente. Dat zegt eigenaar Deniz Üresin (25).

Üresin, ook bekend als de lachgaskoning, beweert de twee ton te kunnen betalen, maar dat zal hij niet doen. ,,Dit is echt belachelijk van burgemeester Halsema. Het is een doodvonnis voor een ondernemer die een legaal product als lachgas bezorgt. Het slaat nergens op.”

Ufogas krijgt dwangsom op dwangsom vanwege overtredingen van de algemene plaatselijke verordening (APV). Volgens de gemeente heeft Ufogas een ventvergunning nodig, maar Üresin zegt als koeriers­bedrijf te opereren, waardoor de vergunningsplicht vervalt. ,,Als Ufogas niet mag van de gemeente, geldt dat ook voor bezorgbedrijven als Deliveroo, Ubereats of Drinkies.”

Formeel bezwaar

Üresin maakt formeel bezwaar tegen de opvatting van de gemeente, al is er nog geen zittingsdatum voor een kort geding vastgesteld. Als de rechter hem gelijk geeft, komen de dwangsommen te vervallen. Zo niet, dan kan de gemeente de gelden innen.

De gemeente Amsterdam bevestigt dat de lachgasverkoper vrijdag een invorderingsschikking (eerdere, niet betaalde boetes die de gemeente gaat verhalen) van 100.000 euro opgelegd heeft gekregen. Omdat de gemeente denkt dat Ufogas door blijft gaan met het verkopen van lachgas, moet  Üresin ook per nieuwe overtreding nu 15.000 euro betalen. Dit bedrag kan oplopen tot drie ton. Naast Ufogas heeft de gemeente ook aan andere verkopers een boete opgelegd.

De lachgaskoning, die een gebiedsverbod heeft voor de binnenstad, staakt de lachgasverkoop niet. ,,Dat doe ik bij een miljoen aan dwangsommen”, zei hij tegen AT5.