Amsterdamse rabbijn doet aangifte na zoveelste kankerjood-scheldpartij

Rabbijn Yanki Jacobs (29) uit Amsterdam heeft vanmiddag bij de politie aangifte van discriminatie gedaan tegen twee jongeren die hem en zijn gezin vanuit een auto uitscholden. ,,Dit moeten we als gemeenschap niet langer over ons heen laten komen", zegt de zoon van opperrabijn Binyomin Jacobs tegen deze krant. 

De scheldkanonnade vond gisteravond omstreeks negen uur plaats. Jacobs liep met zijn gezin op de Zuidas en was door zijn keppeltje duidelijk herkenbaar als Jood. ,,Op de hoek van de Strawinskylaan en de Parnassusweg riepen twee jongemannen vanuit een auto 'kankerjoden' en 'F*** alle Joden' naar ons. Ze reden meermaals op intimiderende wijze voorbij", zegt de rabbijn terugblikkend.

In gesprek

Hoewel hij naar eigen zeggen geen seconde bang is geweest, besloot Jacobs toch aangifte te doen. ,,De maat is vol voor mij. Het uitschelden gebeurt wel vaker. Ik ben het normaal gaan vinden maar dacht nu: dit moeten we als Joodse gemeenschap niet langer over ons heen laten komen. Als ik er niks tegen doe wie dan wel? Ik loop waar ik woon, ben tiende generatie Joodse Amsterdammer en laat me niet wegjagen uit deze stad."

De aangifte tegen de uitschelders met een Noord-Afrikaans uiterlijk kwam er na overleg met de politie, zegt Jacobs. Zij spoorde hem aan om er werk van te maken. ,,De politie neemt de zaak hoog op en beloofde spoed te zetten achter het opsporen van de twee uitschelders. Ik wil met hen in gesprek gaan om te weten waarom ze dit soort dingen doen. Wellicht gebeurde het in een opwelling en hebben ze spijt maar voor hetzelfde geld zijn het gevaarlijke types die gestopt moeten worden."

Opel Corsa

Voorafgaand aan zijn aangifte plaatste de rabbijn een oproep op Twitter. Het bericht werd al ruim 600 keer geretweet, onder anderen door Paul Slettenhaar, lid van Provinciale Staten Noord-Holland, VVD-fractievoorzitter van de provincie en oud-stadsdeelbestuurder van Amsterdam-Zuid. 

In het opsporingsbericht vermeldde Jacobs het kenteken van de wagen waarin de twee jongemannen zich verplaatsten. Het bewuste kenteken hoort volgens GeenStijl, die de jongemannen omschrijft als 'twee totale lullen', bij een rode Opel Corsa uit 2002. 

Stijging incidenten

Joods activist en voormalig directeur Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt de uitschelders in een reactie 'tuig'. Uit eerder dit jaar gepubliceerde CIDI-cijfers bleek dat er vorig jaar 113 antisemitische incidenten werden gemeld. Een lichte stijging ten opzichte van 2016 toen het CIDI 109 antisemitische incidenten registreerde. 

Joden zijn zwaar oververtegenwoordigd als slachtoffers van discriminatie. Dat blijkt uit cijfers van politie en justitie. Volgens die laatste is 22 procent van alle discriminatiezaken antisemitisch van aard.  

Amsterdam Joods Akkoord

Alle politieke partijen in de Amsterdamse gemeenteraad sloten in maart het zogenaamde Amsterdam Joods Akkoord. Dit moet het groeiend antisemitisme in de hoofdstad terugdringen. Directe aanleiding voor het offensief waren een aantal incidenten waarbij Joodse ondernemingen het moesten ontgelden. Daaronder het Joodse restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg, waar een man met een Palestijnse vlag eind vorig jaar de ruiten insloeg. De dader wordt vervolgd voor diefstal en vernieling.

Uit cijfers van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) blijkt dat er in 2017 113 antisemitische incidenten zijn gemeld. Een lichte stijging ten opzichte van 2016 toen het CIDI 109 antisemitische incidenten registreerde. Uit cijfers van politie en justitie blijkt dat Joden zwaar oververtegenwoordigd zijn als slachtoffers van discriminatie. Cijfers van het OM laten zien dat 22 procent van alle discriminatiezaken antisemitisch van aard zijn.