Exterieur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
Volledig scherm
Exterieur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. © anp

Amsterdamse Slotervaartziekenhuis kwam al vanaf het begin in de problemen

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van zorgondernemer Loek Winter wordt al jarenlang geteisterd door uiteenlopende problemen.

Willem de Boer van de MC Groep tijdens de persconferentie over de overname van het Slotervaartziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter.
Volledig scherm
Willem de Boer van de MC Groep tijdens de persconferentie over de overname van het Slotervaartziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter. © ANP

Het Slotervaartziekenhuis is in 1975 gebouwd. Het verving het Weesperplein Ziekenhuis en het Binnengasthuis. Al vanaf het begin had het gemeentelijke ziekenhuis te kampen met hoge kosten en financiële tekorten. Dat had mede te maken met specialisaties als geriatrie en reumatologie die veel patiënten trokken en dure behandelingen vergden. In 1997 werd het Slotervaart geprivatiseerd en werd het een stichting. Sindsdien kampte het ziekenhuis met financiële problemen en conflicten binnen de medische staf.

In 2005 zou het ziekenhuis een mogelijke alliantie aangaan met het VUmc maar de gesprekken liepen spaak toen duidelijk werd dat door die samenwerking het Slotervaart zou ophouden te bestaan als ziekenhuisinstelling. De Amsterdamse woningcorporaties De Key en Het Oosten en zorginstelling Cordaan wilden het ziekenhuis overnemen, maar dat plan ketste ook af.

Bekend gezicht in talkshows

Aysel Erbudak, een Nederlandse zakenvrouw van Turkse afkomst.
Volledig scherm
Aysel Erbudak, een Nederlandse zakenvrouw van Turkse afkomst. © ANP

Faillissement dreigde voor de zorginstelling. De redding kwam in 2006 van de Meromi Holding uit Zaandam die de nieuwe geldschieter werd van het hospitaal. Het werd daarmee het eerste ziekenhuis dat is gekocht door een commerciële partij. Aan het hoofd daarvan stond Aysel Erbudak, een Nederlandse zakenvrouw van Turkse afkomst.

Erbudak werd bestuursvoorzitter en een bekend gezicht in talkshows. In 2013 schorste de raad van commissarissen haar vanwege solistisch optreden. Het jaar daarop maakte het Openbaar Ministerie bekend onderzoek te doen naar Erbudak. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde haar tot terugbetaling van 1,7 miljoen euro aan het Slotervaart, geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken.

Nadat Erbudak op een zijspoor was gezet, kwam het ziekenhuis in 2013 in handen van Loek Winter.

Weer negatief in het nieuws

In 2015 kwam Slotervaart weer negatief in het nieuws. Het ziekenhuis maakte grote winsten op het produceren van heroïne in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De drugs waren bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners kregen toegediend. De inkomsten werden stilgehouden.

Anno 2018 kampt het ziekenhuis nog steeds met financiële en bestuurlijke problemen. Bestuurslid Willem de Boer, die eerder vertrok als bestuursvoorzitter, stapte in september op. De Boer is mede-eigenaar van het overkoepelende MC Groep, de eigenaar van verschillende ziekenhuizen, zoals de IJsselmeerziekenhuizen.

Faillissement 

Vandaag werd bekend gemaakt dat het ziekenhuis uitstel van betaling heeft aangevraagd. Bestuursvoorzitter Mariska Tichem van het Slotervaartziekenhuis vreest dat een faillissement op korte termijn onafwendbaar is. Ze verwacht dat hier snel meer duidelijkheid over is. Totdat het zover is, blijven de ziekenhuizen open. De afdeling spoedeisende hulp van het Slotervaartziekenhuis is wel gesloten.

Het ziekenhuis te maken met een te laag aantal patiënten ten opzichte van het aantal medewerkers. Met name de personeelstekorten en daardoor de hoge kosten van de externe inhuur leidden tot problemen. 

  1. Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons
    Lezersoproep

    Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons

    Beste lezer, twee weken geleden vroegen we hoe het met u ging. Dat leverde zowel hartverwarmende als hartverscheurende reacties op. We beleven een tijd waarover we later onze kinderen en kleinkinderen zullen vertellen. Maar laten we elkaar ook nú vertellen wat het coronavirus met ons doet. Deel je ervaringen met ons. En met elkaar: we plaatsen een selectie op de website en zaterdag in de krant. Mail (als het kan met foto) naar: coronaervaringen@ dpgmedia.nl