Volledig scherm
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil forse maatregelen tegen de criminaliteit in de hoofdstad © anp

Amsterdamse winkelier moet cash betalingen boven 1000 euro melden

Winkeliers in de PC Hooftstraat en elders in Amsterdam moeten contante betalingen boven de duizend euro voortaan direct melden bij het meldpunt ongebruikelijke transacties. Burgemeester Femke Halsema en het college van B&W willen zo de criminaliteit in de hoofdstad aanpakken.

Momenteel hoeven winkeliers pas bij cashbetalingen van meer dan 10.000 euro aan de bel te trekken. Het stadsbestuur vindt die grens véél te hoog: bij politiecontroles blijkt dat veel aangehouden shoppers niet kunnen uitleggen hoe ze aan zoveel contant geld voor luxe goederen kwamen. Die limiet wordt nu dus gedecimeerd naar 1.000 euro.

Het besluit is één van de woensdag door Halsema gepresenteerde maatregelen uit het nieuwe programma De Weerbare Stad. Ze moeten er voor zorgen dat de ondermijning van de stad door criminelen wordt teruggedrongen. Zo zullen honderden ambtenaren getraind worden om vermenging van de boven- en onderwereld beter te herkennen. Nu zijn zij vaak onvoldoende alert op signalen die er vaak wél zijn. Het gaat met name om handhavers, straatmanagers, veiligheidscoördinatoren, beleidsmedewerkers en adviseurs. 

Hotels gecontroleerd

Daar blijft het wat burgemeester Halsema betreft niet bij. Ze wil hotels beter controleren op misstanden. Daaronder het in dienst hebben van vreemdelingen of het toestaan van illegale prostitutie. ,,Alleen samen kunnen wij waarborgen dat Amsterdam een vrije stad is en blijft: een weerbare stad,” schrijft Halsema aan de raad.

Om een beter overzicht te krijgen met betrekking tot de ondermijning door criminelen werken de afdelingen Openbare Orde en Veiligheid en Onderzoek, Informatie en Statistiek aan een centraal systeem. Nu verzamelen verschillende onderdelen los van elkaar informatie over risico’s, signalen, trends en ontwikkelingen.

Witwassen

Het stadsbestuur probeert bovendien een beter beeld van de drugshandel te verkrijgen en wat met de enorme verdiensten gebeurt: witwassen, mensenhandel, fraude. Extra aandacht gaat naar de kleine zesduizend zaken tellende horeca: opvallend vaak worden zaken gefinancierd met onduidelijke ‘onderhandse leningen’.

Ook de taximarkt wordt doorgelicht. Van de ongeveer  vierduizend taxibedrijven die (gedeeltelijk) in Amsterdam actief zijn, is onduidelijk in hoeverre zij criminaliteit faciliteren of crimineel zijn. 

Voor de strijd tegen ondermijning heeft Amsterdam van het kabinet 8 miljoen euro gekregen.