Volledig scherm
Zaalvoetbal © Shutterstock

Amsterdamse zaalvoetbalclub draaide jarenlang op geld van drugscriminelen

De gemeente Amsterdam heeft zaalvoetbalclub ’t Knooppunt per direct de toegang tot alle hoofdstedelijke sporthallen ontzegd. De succesvolle sportclub zou, zo blijkt uit onderzoek van de recherche, jarenlang zijn gerund met geld van drugscriminelen.

De gemeente heeft het bestuur van ’t Knooppunt vandaag laten weten dat alle gemeentelijke sporthallen voortaan verboden terrein zijn, schrijft Het Parool. Er mogen geen wedstrijden meer worden gespeeld, noch mag er door de club worden getraind.

Een langdurig onderzoek, onder leiding van rechercheur en specialist op het gebied van criminele inmenging Arno van Leeuwen, bevestigde wat binnen het criminele circuit en in de zaalvoetbalwereld al langer werd vermoed: ’t Knooppunt was een speeltje van beruchte Amsterdamse criminelen.

Kopstuk onderwereld erelid

Doordat binnen de zaalvoetbalclub jarenlang grote sommen misdaadwinst zijn rondgegaan, spreekt Amsterdam over ‘integriteitsrisico’s’. Zo zou crimineel Houssine A. erelid van de club zijn, terwijl hij een hoofdrol speelt binnen een van de onderwereldvetes die in Amsterdam sinds 2012 gaande is.

De politie is ervan overtuigd dat met A.'s criminele vermogen structureel spelers en trainers zijn betaald. Talenten werden met forse bedragen verleid, van twee Antwerpse spelers werden reiskosten vergoed. Vermoedelijk ging het jaarlijks om tonnen.

Criminelen geen rolmodellen

,,Het mag niet zo zijn dat criminelen rolmodellen worden, omdat zij zo'n succesvolle club financieren’’, zegt rechercheur Van Leeuwen tegen de krant. ,,Voor je het weet zou het idee kunnen ontstaan dat zaalvoetbal alleen is weggelegd voor criminelen."

VV 't Knooppunt was lang een van de succesvolle zaalvoetbalclubs in Nederland. Vorig jaar werd de club uit stadswijk De Pijp landskampioen op het hoogste niveau, een jaar tevoren pakte de club de beker. Twee weken geleden werd de finale van de play-offs om het landskampioenschap nipt verloren.