Volledig scherm
Het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam. © ANP

Analfabeet naar voedselbank na korting op UWV-uitkering

Zijn koelkast is leeg, en hij heeft nog maar 100 euro om van te leven. 'Over een week klop ik bij de voedselbank aan', zegt Herman Maatman (52). De vrijwel analfabetische Deventenaar wijst het UWV aan als oorzaak van de ellende. 'Ik kan geen sollicitatiebrieven schrijven.'

Volledig scherm
Het water staat Herman Maatman tot aan de lippen. © Facebook

De uitkeringsinstantie kort hem sinds afgelopen augustus op zijn werkloosheidsuitkering. 50 procent. De reden? Maatman kan geen sollicitatiebrieven schrijven. Hij solliciteert mondeling, en dat accepteert het UWV niet. Althans, niet meer.

Na zich altijd, met dank aan een begripvolle UWV-consulent, in zijn eigen 'mongolentaaltje' te hebben uitgedrukt, wil de nieuwe consulent nu alles op papier hebben. Regels zijn immers regels.

Wat leesbaars
'Ik kan echter geen sollicitatiebrieven schrijven', klaagt Maatman in De Stentor. Voorheen maakte het UWV er 'wel wat leesbaars' van. 'Dat werkte prima, totdat ik die andere strengere consulent kreeg.'

Doordat hij, als bijna-analfabeet, geen werk kan vinden, dreigt nu ook een huisuitzetting. Zijn huurachterstand voor zijn flatje is inmiddels opgelopen tot drie maanden. De korting op zijn uitkering voelt voor hem aan 'als een trap in de rug.'

Uitzondering
Maatman vraagt zich af waarom het UWV geen uitzondering kan maken, en hem tegenwerkt. De uitkeringsinstantie wil, uit privacyredenen, niet ingaan op Maatmans zaak, maar geeft wel aan meer klanten te hebben die moeite hebben met lezen en schrijven.

Wie geld van het UWV wil, heeft zich aan de regels te houden. Logisch. 'Er is bij ons nog nooit iemand gekort wegens analfabetisme', zegt woordvoerder Wessel Agterhof. Hij stelt dat er echter niet zomaar wordt gekort. 'Dan is er duidelijk meer aan de hand', klinkt het.

  1. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.