Volledig scherm
© Thinkstock

ANBO fel tegen 'proefballon' Schippers

De minister moet stoppen met 'probeersels die de zorgkosten enkel verplaatsen naar de portemonnee van de patiënt'. Dat zegt de belangenorganisatie voor senioren ANBO in reactie op het plan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om mensen in de toekomst zelf hun thuiszorg te laten betalen.

Als iemand het echt niet redt zonder thuishulp, mag pas bij de overheid worden aangeklopt.

De ANBO is fel tegen deze, naar hun zeggen, 'nieuwste proefballon' van de minister. 'De minister moet aan het werk met echte innovaties, die de effectiviteit vergroten en de zorgkosten naar beneden brengen', meent de ANBO.

Schippers maakt zich al langer zorgen over de kosten van de gezondheidszorg, die volgens haar de pan uit rijzen. De thuiszorg niet meer collectief financieren is onontkoombaar om de zorg betaalbaar te houden, meent ze.

Ook moet het systeem op de schop, stelt Schippers. Nu is het zo dat wordt bepaald waar iemand recht op heeft. Aan dat plaatje hangt een budget, dat ook wordt uitgegeven. De VVD-politica stelt dat dit leidt tot het verstrekken van onnodige zorg. Er moet kritischer worden gekeken naar wat iemand nodig heeft, in plaats van naar hoeveel geld er is, stelt ze.

Schippers vindt het bijvoorbeeld vreemd dat mensen die al jaren zelf een werkster betalen, als ze ouder worden overstappen op thuishulp omdat die collectief wordt betaald. Ook merkt ze op dat Nederland af moet van het principe dat je een scootmobiel haalt, enkel omdat je er recht op hebt.

Schippers zei eerder deze week al dat er vooral moet worden ingegrepen bij de ouderenzorg om de zorgkosten binnen de perken te houden. Zorg zou meer bij mensen thuis moeten worden georganiseerd in plaats van bij instellingen.

De SP en GroenLinks reageerden kritisch op die uitspraken. Volgens de SP wordt het lastig om zorg thuis te organiseren, als de VVD bezuinigt op het budget van huishoudelijke verzorging. GroenLinks stelt dat het 'wonderlijk' is dat Schippers tijdens haar bewindstermijn de kans op 'zorg dichtbij huis' niet heeft gegrepen