ESA-astronaut André Kuipers geniet van het uitzicht op aarde. Met zijn lange verblijf in het internationale ruimtestation ISS weet hij als geen ander wat het is om met beperkingen te leven in een kleine ruimte die wordt gedeeld met anderen.
Volledig scherm
PREMIUM
ESA-astronaut André Kuipers geniet van het uitzicht op aarde. Met zijn lange verblijf in het internationale ruimtestation ISS weet hij als geen ander wat het is om met beperkingen te leven in een kleine ruimte die wordt gedeeld met anderen. © ANP

André Kuipers weet wat het is om te leven in quarantaine

Astronauten weten wat het is om te leven in quarantaine. André Kuipers kon in het ruimtestation ISS lange tijd geen kant op. Tien tips van een ervaringsdeskundige.

Nog nooit brachten mensen zoveel tijd door in eigen huis. Ouders werken thuis, kinderen volgen thuis onderwijs. De een kan er mee omgaan, de ander voelt de muren al op zich afkomen. André Kuipers en collega-astronauten proberen de pijn een beetje te verlichten met verschillende initiatieven. Op ESA WebTV en ESA YouTube geven ze antwoord op verschillende vragen. Op de website thuisinderuimte.nl. kan iedereen vanuit huis de ruimte verkennen met weetjes, spelletjes en knutselwerk. ,,De maatschappij is krakend en piepend tot stilstand gekomen. Iedereen heeft te lijden onder deze crisis en ik probeer met anderen in de ruimtevaartsector de pijn te verlichten. Het leven verschraalt enorm’’, legt André Kuipers (61) uit. ,,Wat we nu doen zijn prettige vormen om mensen te verbinden. Om de wetenschap bij de mensen thuis te brengen.’’

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”