Volledig scherm
André Rieu © ANP Kippa

André Rieu vecht voor de bestuursrechter boete aan vanwege kinderarbeid

Orkestleider André Rieu vocht vandaag bij de bestuursrechter in Roermond een enorme boete aan die hij kreeg wegens kinderarbeid. Rieu liet in de zomer van 2015 een groep minderjarige Roemeense panfluitspelers van 13 tot en met 16 jaar tot middernacht optreden op het Vrijthof in Maastricht.

Dat leverde Rieu een boete op van de Inspectie SWZ wegens overtreding van de wet op de kinderarbeid. Na 23.00 uur mogen minderjarigen niet meer optreden. 

Familiehuis

Het gaat in totaal om zeven concerten waar twaalf Roemeense kinderen uit het gezelschap van de Roemeense panfluitvirtuoos Gheorghe Zamfir te lang op het podium stonden. ,,Van de totale boete kan je een familiehuis kopen'', zei Rieu er zelf over. Het gaat om een bedrag van iets meer dan 233.000 euro.

De dirigent is het niet eens met de boete en noemt de actie van de inspectie 'absurd'. ,,De kinderen hebben juist de tijd van hun leven gehad.'' Volgens Rieu heeft de inspectie expres gewacht tot alle concerten voorbij waren en pas daarna ingegrepen. ,,Ze hadden ook na het eerste concert al bij mij kunnen aankloppen.'' Rieu kondigde al eerder aan in beroep te gaan. Dat diende dus vandaag.

Rieu was zelf niet in de rechtbank aanwezig. Hij is momenteel in Amerika. Zijn advocaten vertegenwoordigden hem vandaag in Roermond. Onder meer voerde de verdediging aan dat niet Rieu, maar de Roemeen Zamfir werkgever is van de kinderen.

Textiel naaien

Zoon en manager Pierre Rieu zegt dat het uitnodigen van de Roemeense panfluiters een vrij spontane actie was bedoeld als verrassing in Maastricht. ,,Niemand bij ons heeft een seconde stil gestaan bij kinderarbeid,'' zegt Pierre Rieu. ,,En we hadden het inderdaad moeten weten. Maar wat ons het meeste steekt is dat die man van de inspectie niet meteen na het eerste concert naar ons toegekomen is. Hij doet zijn werk, en als we die kinderen nou tot midden in de nacht textiel hadden laten naaien, had de boete nog veel hoger mogen zijn. Maar zij hebben juist de tijd van hun leven gehad en denken er nu nóg aan terug. Dus het had echt anders gekund.''

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”