Volledig scherm
Een bloemenzee ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte Savannah. © ANP/politie

Angelo S. niet in beroep tegen straf voor doden Savannah (14)

Angelo S. (17), de jongen die de 14-jarige Savannah uit Bunschoten om het leven bracht, gaat niet in beroep tegen zijn opgelegde celstraf. Dat bevestigt zijn advocaat Fleur Zijderveld. ,,Angelo blijft bij zijn standpunt, maar kiest er voor om zich volledig te gaan richten op behandeling en zijn toekomst'', aldus Zijderveld.

De 17-jarige Bosschenaar kreeg de maximale straf van twee jaar jeugdgevangenis plus jeugd-tbs voor doodslag. De jongen zou met aftrek van voorarrest nu nog negen maanden jeugddetentie moeten uitzitten, voordat hij verplicht en intensief zal worden behandeld.

De jeugd-tbs, een zogeheten PIJ-maatregel, duurt maximaal zeven jaar. Als hij daarna toch nog als gevaarlijk voor de samenleving wordt gezien, kan deze maatregel overgaan in tbs voor volwassenen. Dat zou betekenen dat hij langdurig vast blijft zitten en verplicht wordt behandeld.

Savannah kwam in juni 2017 tijdens een worsteling in een sloot op bedrijventerrein de Kronkels in Bunschoten om het leven. De dan 16-jarige Angelo S. werd volgens de rechtbank boos op Savannah, omdat ze tijdens hun ontmoeting flirterige berichten stuurde aan een andere jongen. De scholier uit Den Bosch was verliefd op zijn chatvriendin en voelde zich gekrenkt door haar, aldus de rechtbank in een voorgelezen samenvatting van het 45 pagina’s tellende vonnis

Savannah Dekker werd drie dagen na de worsteling in de sloot gevonden met de linkermouw van haar jas opgestroopt tot aan de elleboog en haar broek en onderbroek op de enkels. Tussen haar vingers zaten waterplanten geklemd, waaraan ze zich volgens de rechtbank waarschijnlijk heeft proberen vast te klampen.

Op de kleren van Angelo S. werd dezelfde vegetatie gevonden. Een waterslak in de binnenzak van zijn jas bleek van dezelfde soort als die in het haar van Savannah. Ook de moddersporen op de fiets waarop hij vluchtte, waren identiek. Volgens deskundigen konden de verwondingen van de jongen aan zijn rechterheup bovendien afkomstig zijn van een vechtpartij. De rechtbank vond het forensisch bewijs al met al grondig en overtuigend.

Savannah Dekker werd begin juni 2017 om het leven gebracht in hetzelfde weekend als waarin haar leeftijdsgenote Romy Nieuwburg uit het dichtbij gelegen Hoevelaken werd verkracht en omgebracht. Beide meisjes werden dood aangetroffen in een sloot en in beide gevallen bleek de dader minderjarig.

Zwijgen

Angelo S. zweeg tijdens zijn verhoren over zijn betrokkenheid bij de dood van de Bunschotense tiener. Ook tijdens het proces op 19 juni van dit jaar, dat vanwege zijn leeftijd werd gevoerd achter gesloten deuren, kwam hij tot verdriet en woede van de ouders van Savannah niet met een verklaring over wat er zich de bewuste middag afspeelde tussen hem en hun dochter.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!