Volledig scherm
Vuurwerk in de haven van Sydney © epa

Angst voor terreur in steden hand in hand met feest

Voor een aantal steden in de wereld is oud en nieuw de afsluiting van een veelbewogen jaar. Parijzenaars komen nog steeds op adem van de dodelijke aanslagen en in de Franse hoofdstad zijn de festiviteitenrond de jaarwisseling dan ook ingetogen. In Brussel is het nieuwjaarsvuurwerk afgelast door de verhoogde terreurdreiging. En ook in andere hoofdsteden zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Een overzicht hoe steden in de wereld oud en nieuw vieren. Vreugde en angst gaan hand in hand.

Niet alleen in Europa hebben recente gebeurtenissen invloed op de viering van oud en nieuw. In Bangkok viert de bevolking de jaarwisseling onder het toeziend oog van veel politieagenten, enkele maanden na een dodelijke bomaanslag in augustus.

Toch laten veel plaatsen zich niet uit het veld slaan: ze weigeren de festiviteiten te laten beïnvloeden door angst, ook in Parijs. ,,We zijn nog steeds bang, maar we moeten verder gaan met leven'', zegt Parijzenaar Myriam Oukik tegen persbureau AP. ,,We zullen feestvieren.''

Australië

Ondanks de dreiging van extremisten op eigen boden, roept Australië zijn bevolking op te genieten van de jaarwisseling en verzekert de regering dat duizenden extra politieagenten de veiligheid waarborgen in de grote steden. ,,Laat uw leven niet veranderen'', zei burgemeester Robert Doyle van Melbourne onlangs. Hij verwachtte dat honderdduizenden mensen de zomerse temperaturen zullen trotseren om naar het vuurwerk te kijken. ,,Laat de gebeurtenissen in de wereld ons leven niet beïnvloeden.''

Ook in Sydney zijn veel mensen op de been, ongeveer een miljoen mensen verzamelden zich bij de Harbour Bridge voor een vuurwerkshow. Om 14.00 uur Nederlandse tijd werd het afgeschoten.

Volledig scherm
Vuurwerk in de Australische stad Sydney. © ap

Japan

Oud en nieuw wordt in Japan altijd groots gevierd en miljoenen mensen ontvluchten de grote steden om naar hun geboorteplaats te gaan. Daar slurpen ze kommen met noedels weg - een symbool voor een lang leven, terwijl ze naar de jaarlijkse Red and White song competition kijken, een grote muziekshow van televisiezender NHK. Rond middernacht maken families zich klaar om een bezoek te brengen aan tempels in de buurt, waar enorme bronzen klokken worden geluid.

Tokyo is extra alert op de veiligheid dit jaar en met posters in onder meer metro's worden mensen gewaarschuwd dat ze hun oren en ogen goed open moeten houden voor verdachte pakketjes en verdachte situaties.

Volledig scherm
Oudejaarsdag in de Japanse hoofdstad Tokio. © ap

Noord- en Zuid-Korea

In Zuid-Korea wordt de jaarwisseling traditiegetrouw opgeluisterd met luidende klokken, vuurwerk en muziek en dans in de open lucht. Duizenden mensen, inclusief Noord-Koreaanse vluchtelingen, verzamelen zich vlak bij de grens met Noord-Korea om samen naar de festiviteiten te kijken en te bidden voor een vreedzame Koreaanse éénwording.

Verder wordt in Noord-Korea een speech verwacht van leider Kim Jong-Un, die vaak wordt gebruikt als een inkijkje in het politieke beleid in het land.

Volledig scherm
Een vrouw spreekt een gebed uit in een tempel in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. © ap

Maleisië

De beveiliging is behoorlijk opgeschroefd in de Maleisische stad Kuala Lumpur, waar vuurwerk het nieuwe jaar inluidt op zowel een historisch plein als bij de Petronas Torens - één van de grootste gebouwen ter wereld.

De Maleisische autoriteiten hebben de afgelopen twee jaar meer dan 150 verdachten aangehouden die zijn gelieerd aan IS. Sommigen zouden aanslagen willen plegen op enkele strategische gebieden in Kuala Lumpur.

Volledig scherm
Een beveiliger staat voor de Petronas Twin Towers in de Maleisische stad Kuala Lumpur. © ap

China

Een erg populaire nieuwjaarsviering in China wordt gehouden in de buurt van de Verboden Stad in de hoofdstad Peking. De feestelijkheden gaan gepaard met optredens en vuurwerk. Daarnaast zendt één van de grootste televisiestations in het land een gala uit vanuit het Nationale Stadion - ook wel bekend als het iconische 'Vogelnest'. Omwille van de veiligheid sluit Shanghai de metrostations rond de Bund, een promenade in het centrum van de stad. Vorig jaar kwamen hier 36 mensen om het leven door het enorme aantal mensen, waardoor het imago werd bedoezeld van de meest welvarende en moderne stad van China.

Sinds de kerstdagen is de beveiliging opgeschroefd in Peking in winkel- en uitgaansgebieden en dat heeft geresulteerd in de zichtbare aanwezigheid van gewapende politieagenten in populaire plekken in de stad. De extra politie-inzet is niet vreemd, want dit gebeurt vaker in China in vakantieperiodes.

Volledig scherm
Het Vogelnest-stadion in Peking. © reuters

Filipijnen

Hoewel er geen specifieke dreiging is van aanslagen tijdens de jaarwisseling in de Filipijnse hoofdstad Manila, is de overheid altijd extra op haar hoede door de aanwezigheid van kleine maar gewelddadige groeperingen in het zuiden van het land. De focus ligt met name op het afsteken van illegaal vuurwerk, waardoor vorig jaar ruim 850 mensen gewond raakten. Warenhuizen en steden hebben mensen gewaarschuwd en ontmoedigd hun eigen vuurwerk af te steken. Een grote religieuze secte, de Iglesia ni Cristo, gaat proberen het wereldrecord te breken van het grootste vuurwerk en het hoogste aantal sterretjes dat wordt gebrand op één plaats.

Een jaarlijkse processie voor de Zwarte Nazarener, een zwart houten beeld van Jezus Christus, was een dag eerder al gehouden om incidenten te voorkomen met niet-ontploft vuurwerk. Een grotere processie wordt gehouden op 9 januari.

Volledig scherm
Filipijnse gelovigen proberen dicht bij het beeld van de Zwarte Nazarener te komen. © ap

Thailand

Minder dan zes maanden nadat een bom twintig mensen doodde in Bangkok, worden tienduizenden mensen verwacht om nieuwjaar te vieren met onder meer muziek. Zo'n vijfduizend politieagenten zijn op de been in het gebied, waar die aanslag eerder dit jaar plaatsvond. Een speciaal team van de politie kamde het gebied van tevoren uit op explosieven.

Toch zal het pas écht feest zijn langs de Chao Phraya-rivier, waar spectaculair vuurwerk beloofd is.

Volledig scherm
© ap

Indonesië

Indonesië is in de opperste staat van paraatheid nadat vorige week een aanslag van moslimextremisten was verijdeld op onder anderen overheidsfunctionarissen en buitenlanders. Zo'n 150.000 politieagenten zijn opgetrommeld om voor veiligheid te zorgen in kerken, vliegvelden en andere publieke plaatsen. Politiewoordvoerder Anton Charliyan zei dat de beveiliging is gericht op het anticiperen op aanslagen in kwetsbare regio's, zoals de hoofdstad Jakarta, het toeristische centrum van Bali en het onrustige West-Papoea - waar president Joko Widodo nieuwjaar viert.

Meer dan 9000 agenten zijn ingezet op Bali, waar in 2002 202 mensen om het leven kwamen bij de dodelijkse terroristische aanslag van het land.

Volledig scherm
© epa

India

Hotels en restaurants in en om de Indische stad New Delhi hebben veel reclame gemaakt voor onder meer de vele bandjes die optreden tijdens de jaarwisseling en nieuwjaarsborrels. Omdat de beveiliging een punt van zorg is in India, hebben de politie en anti-terreureenheden dinsdag een antiterreuroefening gedaan in een winkelcentrum en een restaurant. Getuigen waren echter niet onder de indruk. Mona Arthur, een journaliste die op dat moment in het warenhuis was, noemde de oefening een 'bespottend'. Ze was aan het winkelen, toen twee agenten langs kwamen rennen. Iemand van de beveiliging zei dat twee terroristen het pand waren binnengegaan.

,,Het was heel komisch'', zei Arthur, die zich eraan ergerde dat er geen informatie werd gegeven aan het winkelende publiek waar ze naar toe moesten of wat ze moesten doen.

Volledig scherm
© epa

Verenigde Arabische Emiraten

In miljoenenstad Dubai vinden drie vuurwerkshows plaats, die het publiek stil zouden moeten krijgen. De show start vanaf de Burj Khalifa, met 828 meter één van de hoogste gebouwen ter wereld. De organisatie van de shows hebben gezegd dat in de toren 400.000 LED-lampjes zijn verwerkt en 1,6 ton vuurwerk wordt gebruikt tijdens de show. Ook bij de Burj Al Arab en bij de Dubai Marina zijn vuurwerkshows te zien. Vergelijkbare festiviteiten vinden ook plaats in Abu Dhabi, de hoofdstad van het land van zeven emiraten.

Het vuurwerk sluit een jaar van uitdagingen af voor de Verenigde Arabische Emirates, die de olieprijzen zagen dalen en tientallen soldaten gedood zagen worden in de oorlog tegen sjiitische rebellen in Jemen.

Volledig scherm
© REUTERS

Gaza

In de Gazastrook heeft Hamas bepaald dat nieuwjaarsvieringen in de Palestijnse gebieden verboden zijn. Politiezegsman Ayman Batniji zei dat hotels en restaurants hun feestjes een dag eerder óf een dag later mochten houden. ,,Nieuwjaar vieren is in strijd met de islamitische religie'', zei Batniji. ,,Het is een westerse gewoonte die we niet accepteren in Gaza.''

Volledig scherm
© ap

Kenia

De Keniaanse politie, die herhaaldelijk is aangevallen door militanten van Al-Shabaab uit het naburige Somalië, heeft de mensen in het land op het hart gedrukt waakzaam te zijn en nieuwjaar te vieren in hun hotels en te kijken bij vuurwerkshows. Zwaar vuurwerk is verboden uit veiligheidsoogpunt ,,want er is een verhoogde dreiging van terrorisme'', aldus de politie. ,,Kenianen moeten te allen tijde waakzaam blijven en weten dat we te maken hebben met een echte terreurdreiging sinds de splitsing van Al-Shabaab in twee groepen: de ene ondersteunt Al-Qaida en de andere IS'', vertelde politieagent Joseph Boinnet aan persbureau AP.

,,We worden geconfronteerd met echte terreurdreiging, omdat deze twee groepen moeite hebben om elkaar te slim af te zijn. Daarom is er geen tijd voor rust, vooral niet tijdens dit feestelijke seizoen.''

Volledig scherm
© reuters

Frankrijk

Frankrijk herstelt nog altijd van de aanslagen van 13 november, waarbij 130 mensen om het leven kwamen in Parijs. De autoriteiten zijn dan ook voorbereid op het slechtste scenario tijdens oud en nieuw. Zo'n 60.000 politieagenten zijn ingezet door het hele land om de orde te handhaven. ,,Dezelfde troepen die normaal gesproken in Mali, Tsjaad, Frans Guyana of de Centraal Afrikaanse Republiek worden ingezet, moeten nu zorgen voor de veiligheid van de Fransen'', zei minister van Defensie Jean-Yves Le Drian. Parijs heeft haar jaarlijkse vuurwerkshow afgeblazen en zal in de plaats daarvan een vijf minuten durende video vertonen op de Arc de Triomphe.

In voorgaande jaren verzamelden zich meer dan 600.000 Fransen en toeristen op de Champs Elysées tijdens de jaarwisseling. Dit jaar is de beroemde straat afgesloten voor slechts een uur, in plaats van de gebruikelijke drie. Burgemeester Anne Hidalgo zei dat de 'nobele en fatsoenlijke' show 'een boodschap de wereld instuurt dat Parijs nog altijd rechtop staat en trots is op haar levensstijl en het samenleven.''

Volledig scherm
© reuters

België

De Belgische autoriteiten hebben grote vuurwerkshows gecanceld uit vrees voor een terroristische aanslag. Die beslissing kwam een dag nadat de politie twee mannen had gearresteerd die zouden worden verdacht van het plannen van aanslagen op de politie, het leger en populaire locaties in de hoofdstad Brussel.

Burgemeester Yvan Mayeur van Brussel zei dat het onmogelijk zou zijn om de duizenden feestvierders te screenen, die de vuurwerkshows in Brussel zouden bijwonen.

Volledig scherm
© photo_news

Brazilië

Rio de Janeiro en het bekende Copacabana-strand staan tijdens de jaarwisseling in het teken van de honderdste verjaardag van de samba-muziek en van de aftrap voor de Olympische Spelen, die de stad in augustus verwelkomt. Meer dan twee miljoen mensen worden verwacht op de stranden tijdens Oud en Nieuw. De politie zei dat er meer agenten worden ingezet dan de 1600 vorig jaar. Politiewoordvoerder Ivan Blaz zei tegen AP dat ze geen meldingen van terrorisme hebben ontvangen.

De festiviteiten vinden plaats in een periode waarin Brazilië is weggezakt in een crisis. De economie is in elkaar gestort en de oppositiepartijen voeren veel druk uit op president Dilma Rousseff.

Volledig scherm
© getty

New York

Ongeveer een miljoen mensen wordt verwacht tijdens de nieuwjaarsvieringen in New York. Het feest begint met muziek, inclusief Luke Bryan, Charlie Puth, Demi Lovato en Carrie Underwood, en eindigt met vuurwerk en de afdaling van een glinsterende kristallen bal vanaf een vlaggenmast op een van de Amerikaanse daken. De festiviteiten zullen worden bijgewoond door bijna 6000 politieagenten, inclusief leden van een nieuw team dat gespecialiseerd in terrorisme.

Iedereen die het feest op Times Square bijwoont, wordt gescreend op wapens met een metaaldetector.

Volledig scherm
© epa

Las Vegas

De lokale overheden in Las Vegas roepen feestvierders op hun tassen, rugtassen en kinderwagens thuis te laten als zij de strip willen bezoeken. Het verzoek krijgt extra nadruk na de dodelijke aanslagen in Parijs en San Bernardino en - recenter - de automobilist die opzettelijk zou zijn ingereden op voetgangers in Las Vegas. Daarbij kwam één persoon om het leven. Bijna 1000 agenten en een onbekend aantal agenten in burger zijn ingezet om de veiligheid te waarborden in de gokstad.

Burgemeester Carolyn Goodman betreurde het vooruitzicht dat angst mensen van de straat zal houden tijdens de jaarwisseling. ,,Het kan niet zo zijn. We kunnen dat niet toestaan'', zei ze.

Volledig scherm
De politie zette op 20 december de straat waar een man inreed op een groep voetgangers. © AFP