Volledig scherm
Ter illustratie: de Essalammoskee in Rotterdam © ANP

'Anti-islamklimaat leidt tot geweld tegen moskeeën'

Twee op de drie moskeeën in Nederland zijn slachtoffer van agressie en geweld. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam. Het anti-islamklimaat in Nederland is een van de oorzaken.

Quote

De islam wordt door veel mensen in Nederland gezien als een bedreiging. Het klimaat wordt ook versterkt door de extremisti­sche islam en door criminali­teit onder jongeren en de berichtge­ving daarover.

Onderzoeker Ineke van der Valk

Onderzoeker Ineke van der Valk vroeg een groot aantal moskeeën naar hun ervaringen. Maar liefst twee derde zegt agressie te hebben meegemaakt. Lang niet alle incidenten komen via de reguliere media naar buiten.

Varkens
De gebedshuizen worden slachtoffer van brandstichting, dreigbrieven, ingeslagen ruiten en bekladding. In enkele gevallen werden er resten van varkens of schapen op de stoep gegooid. Ook werd er bewust porno bezorgd of werden de godshuizen bekogeld met eieren.

'Motieven worden door daders vaak gebagatelliseerd, als ze al worden aangehouden,' aldus Van der Valk. 'Het zijn vaak jonge daders. Groepsdruk speelt een rol, maar breder gesproken is een van de oorzaken een algemeen antimoslimklimaat in Nederland. Dat wordt ook nog eens sterk bevorderd door de PVV. Zij duiken op iedere discussie en hebben bijvoorbeeld een website MoskNee. Dan krijg je vanzelf een basis waarop anderen denken: dan kunnen we wel een steen door de ruit gooien. De islam wordt door veel mensen in Nederland gezien als een bedreiging. Het klimaat wordt ook versterkt door de extremistische islam en door criminaliteit onder jongeren en de berichtgeving daarover.'

Ontheiliging
Het geweld en de agressie waarmee bestuurders en bezoekers te maken kregen, hadden meestal een behoorlijke impact. Incidenten bij moskeeën worden volgens de gebedshuizen niet alleen gezien als discriminatie, maar ook als ontheiliging.

De moskeeën denken dat de oorzaken voor het toenemend geweld liggen in politieke propaganda, bevooroordeelde mediaberichten en een gebrek aan kennis over moslims en de islam.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement