Volledig scherm
Screenshots diverse internationale nieuwssites en -blogs. © Diversen

'Anti-Marokkanen-lied' van Wilders is wereldnieuws

De in ons land veel becommentarieerde toespraak van van PVV-leider Geert Wilders waarin hij aankondigde te 'regelen dat er minder Marokkanen in de stad en in Nederland' zouden komen, haalt ook in het buitenland het nieuws. Het Duitse persbureau DPA vergeleek het optreden van PVV-leider Geert Wilders al met dat van de nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels.

Maar ook media in Amerika, Engeland, Frankrijk, Azië en het Midden-Oosten besteden aandacht aan de toespraak. 'Nederlandse populist Wilders aangeklaagd om 'minder Marokkanen'-belofte', 'Nederlandse populistische politicus Geert Wilders gaat zijn aanhang voor in anti-Marokkanen lied', 'Discriminatie in Nederland: Geert Wilders valt in herhaling, Marokkaanse organistaties nemen stappen', zo koppen diverse internationale media.

Onder andere Al Jazeera, Fox News, Yahoo UK/Ireland, The Washington Post, Le Monde, Straits Times, het Marokkaanse blog Yabiladi en The Huffington Post, besteden aandacht aan de toespraak van Wilders. Over zijn 'minder Marokkanen-belofte' constateerde DPA dat de PVV-leider volgens zijn critici verder gaat dan eerst 'omdat hij voorheen alleen de uitzetting van criminele buitenlanders verlangde'.

Ophef in Nederland
In Nederland leidde de toespraak tot veel ophef. Bekend en onbekend Nederland voelde zich geroepen om te reageren of om actie te ondernemen: veel mensen deden aangifte van discriminatie. Wilders werd verder uitgemaakt voor 'racistische klootzak' en Rutte liet gisteravond al weten een 'een vieze smaak' van zijn woorden te krijgen. Er zijn diverse Facebookpagina's in het leven geroepen om Marokkanen te steunen en om aangifte van discriminatie te doen tegen de PVV-leider.

De hoofdredactie van RTL Nieuws heeft voor het eerst in 25 jaar zelfs openlijk stelling genomen in een kwestie. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein schreef vandaag in een open brief aan PVV-leider Geert Wilders dat die 'écht een grens is overgegaan' en dat hij zich zou moeten schamen.

'Niets verkeerds gezegd'
Ondertussen heeft Wilders laten weten dat hij vindt dat hij gisteravond 'niets verkeerds' heeft gezegd over Marokkanen. 'Ik ga me nergens voor excuseren', zei hij. Volgens de PVV-leider heeft hij gisteren alleen herhaald wat hij al jaren zegt en wat ook in het verkiezingsprogramma van de partij staat, namelijk dat er minder migranten uit islamitische landen ('dus ook uit Marokko') naar Nederland moeten komen. Verder wil de PVV criminele Marokkanen het land uitzetten.