Michael van Zeijl
Volledig scherm
Michael van Zeijl © ANP

Anti-piet activist aangehouden, ook gebiedsverboden voor intocht

updateAnti-Piet activist Michael van Zeijl is aangehouden bij de rechtbank van Haarlem. Dat meldt advocaat Emil Tamas, die bij de aanhouding aanwezig was. De politie bevestigt de arrestatie.

Ook zijn er gebiedsverboden uitgedeeld voor de intocht in Zaandam. Die betreffen naast Van Zeijl de overige bestuursleden van Majority Perspective, dat vanmiddag een kort geding aanspande tegen de gemeente Zaanstad en de NTR. 

Een van die personen is Rogier Meijerink, bekend van zijn protest tegen de Dodenherdenking op 4 mei. Ook Christa Soeters en een vierde bestuurslid mogen vrijdag en zaterdag niet in de omgeving van de Zaanse Schans zijn. De gebiedsverboden zijn uitgedeeld door de gemeente Zaanstad.

De gemeente Zaanstad schrijft in een schriftelijke toelichting op de gebiedsverboden dat die gelden van vrijdag 08.00 tot zaterdag 20.00 uur. ,,Tot het gebiedsverbod is besloten omdat uit analyse van de politie en uit informatie op social media naar voren is gekomen dat de aanwezigheid van betrokkenen een bedreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid tijdens en in de aanloop naar het evenement.”

Verhoor

De politie Noord-Holland noemt Van Zeijl niet bij naam, maar ontkent desgevraagd niet dat het om hem gaat. In een persbericht meldt de politie dat ‘een 37-jarige man uit Utrecht’ is aangehouden. Hij wordt verdacht van ‘bedreigingen die hij heeft geuit op sociale media’.  Hij is meegenomen voor verhoor.

Het is niet voor het eerst dat Van Zeijl door internetbedreigingen in de problemen komt. Eind augustus werd hij nog veroordeeld voor een Facebook-bericht waarin hij opriep Sinterklaas te vermoorden tijdens de landelijke intocht in Dokkum. Vanochtend plaatste hij op Facebook een erg provocerend bericht waarin hij de blokkeerfriezen opriep om op het spoor te gaan staan voordat zijn trein langs zou komen. ,,Ik zal zwaaien.”

Het Facebook-bericht van Van Zeijl
Volledig scherm
Het Facebook-bericht van Van Zeijl © ADR

Voorbereid

De aanhouding was strak geregisseerd, stelt Tamas. ,,Het was vlakbij de rechtbank, op 60 meter afstand misschien. Alles was voorbereid.” Zelf werd Tamas naar eigen zeggen ook hardhandig aangepakt. ,,Ik heb geen idee waarom. Wat heb ik fout gedaan?”

Rogier Meijerink, Michael van Zeijl en Christa Soeters
Volledig scherm
Rogier Meijerink, Michael van Zeijl en Christa Soeters © Michel van Bergen