Volledig scherm
Michael van Zeijl, activist van De Grauwe Eeuw. © ANP

Anti-piet activist Van Zeijl weer op vrije voeten

Anti-piet activist Michael van Zeijl komt weer vrij. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Haarlem vandaag besloten. De man zat vast omdat hij dreigde Sinterklaas iets aan te doen tijdens de nationale intocht in Zaanstad komende zaterdag.


Het Openbaar Ministerie wilde dat hij nog twee weken vast bleef zitten. Maar daar ging de rechter-commissaris niet in mee. ,,Als de verdachte, zoals door de officier van justitie is gevorderd, nog veertien dagen in voorarrest zou blijven zitten, zou het risico bestaan dat verdachte langer vastzit dan een eventuele straf die aan hem door de strafrechter zal worden opgelegd.’’


Van Zeijl, lid van de linkse actiegroep De Grauwe Eeuw, werd gisteren voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. De aanhouding gebeurde op straat, na afloop van een kort geding tegen de intocht van Sinterklaas bij de rechtbank in Haarlem. Deze rechtszaak was aangespannen door de stichting Majority Perspective, waar Van Zeijl ook bestuurslid is.


Michael van Zijl mag vrijdag en zaterdag niet in de buurt van de landelijke intocht komen. Hij kreeg net als enkele andere anti-piet activisten een gebiedsverbod opgelegd van de gemeente Zaanstad.

Aanslag

Van Zeijl raakte eerder in opspraak door een oproep die hij deed om een aanslag te plegen op Sinterklaas. Hij werd eind augustus door de politierechter veroordeeld tot een boete wegens opruiing.

Volledig scherm
(VLNR) Rogier Meijerink, Christa Soeters en Michael van Zeijl voor de deur van de rechtbank. Via een kort geding willen de tegenstanders van Zwarte Piet deze intocht verbieden. © ANP