Volledig scherm
Demonstranten bij de intocht van Sinterklaas vorig jaar in Gouda © anp

Anti-Pieten: 'Luid protest' bij intocht met Zwarte Pieten

Als Meppel dit jaar tijdens de Nationale Intocht aan Zwarte Pieten vasthoudt, komen de tegenstanders opnieuw met een grote demonstratie. De actievoerders kondigen deze keer 'een luid protest' aan.

Of Meppel tegemoetkomt aan de anti-Pieten die onder de naam 'Kick Out Zwarte Piet' opereren, is niet duidelijk. Vóór de zomer liet een van de organisatoren van de lokale intocht weten zeker nog Zwarte Pieten tijdens het evenement op zaterdag 14 november de straat op te sturen, maar inmiddels hult Meppel zich in stilzwijgen. Wel is duidelijk dat de burgemeester de regie heeft overgenomen; een gemeentewoordvoerder laat weten 'binnenkort' met informatie te komen.

Vorig jaar liep het bij de Nationale Intocht in Gouda voor de ogen van kinderen uit de hand: zo'n negentig mensen werden gearresteerd. Volgens een van de actievoerders, Jerry Afriyie, lag dat niet aan hen. ,,Wij wilden dat protest geweldloos laten verlopen, maar de politie greep hardhandig in. Daardoor escaleerde het.'' De Goudse burgemeester Schoenmaker noemde het teleurstellend dat een 'kinderfeest was ontsierd'. Beelden van bedrukte kindergezichten gingen de wereld over.

Roetveeg-pieten
Het Drentse Meppel organiseert de Nationale Intocht dit jaar voor het eerst, in samenwerking met omroep NTR, die ook het Sinterklaasjournaal uitzendt. Dat journaal lanceerde vorig jaar al onder anderen nieuwe 'roetveeg-pieten' om mensen die de knecht van de goedheiligman racistisch vinden tegemoet te komen. Ook eindigde de slotaflevering symbolisch met een zwarte en een witte klaas. Wat het populaire bulletin deze herfst doet, is nog niet duidelijk.

Voor drie belangrijke activisten, onder wie Afriyie, gaan al deze compromissen niet ver genoeg. Zij zeggen in een interview met deze krant dat Sinterklaas voortaan begeleid zou moeten worden door gewone, niet-verklede mensen: kindjes, ouders en grootouders. Dat zou een einde aan alle discussie maken.