Bénédicte Ficq (midden) en Wanda de Kanter (rechts), hier in het bijzijn van longkankerpatiënte Anne Marie van Veen.
Volledig scherm
Bénédicte Ficq (midden) en Wanda de Kanter (rechts), hier in het bijzijn van longkankerpatiënte Anne Marie van Veen. © ANP

Anti-tabakslobbyisten Bénédicte Ficq en Wanda de Kanter ‘meest invloedrijke vrouwen'

Advocaat Bénédicte Ficq en longarts Wanda de Kanter zijn door maandblad Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouwen van 2018. De twee klaagden de tabaksindustrie aan in de strijd tegen roken. De bekendmaking van de jaarlijkse Opzij Top 100 van invloedrijkste vrouwen in ons land vond plaats in het Amsterdam Museum.

Hoofdredacteur van het maandblad, Marianne Verhoeven, zegt over het winnende duo: ,,We staan volkomen achter jullie en we blijven jullie volgen.”

De lijst bestaat uit tien categorieën met elk een winnaar. Ficq en De Kanter wonnen ook in de categorie gezondheid. Andere winnaars waren Ilse Warringa (cultuur), Eva Jinek (media), Beatrice de Graaf (onderwijs en wetenschap), Lilian Ploumen (politiek) en Bibian Mentel (sport). Verder is Margrite Kalverboer het meest invloedrijk op het terrein van openbaar bestuur/orde, Lotte de Bruijn van technologie, Shirin Musa van non-profit en Marry de Gaay Fortman op het terrein van het bedrijfsleven.

Het feministische maandblad bracht de Top 100 voor de tiende keer uit. Opzij wil hiermee de impact van vrouwen in onze maatschappij zichtbaar maken en vergroten.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”