Volledig scherm
Anit-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie tijdens een demonstratie van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voor de ingang van Ahoy. © ANP

Anti-Zwarte Piet-activist moet 500 euro schadevergoeding betalen aan agent

Het Gerechtshof in Den Haag heeft anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie in hoger beroep een voorwaardelijke geldboete van 500 euro opgelegd omdat hij zich verzette tegen zijn arrestatie bij de Sinterklaasintocht in Gouda in 2014. Eerder werd Afriyie door de rechtbank vrijgesproken.

Afriyie en een grote groep mede-activisten stonden in 2014 op de Markt in Gouda bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Enkele van hen droegen T-shirts met anti-pietafbeeldingen.

Omdat de politie de situatie op de Markt als onveilig inschatte, voerde ze een charge uit. In totaal werden 90 mensen (voor- en tegenstanders van Zwarte Piet) opgepakt en meegenomen.

De burgemeester had in de dagen voor de intocht aangekondigd dat alleen op een terrein achter station Gouda CS mocht worden geprotesteerd. Dit gebod werd massaal genegeerd door demonstranten, naast Afriyie ook filmmaakster Sunny Bergman.

Verzet

Afriyie, die ook werd gearresteerd bij de intochten in Dordrecht (2011) en Rotterdam (2016), is de enige die voor het incident van 2014 voor de rechter moest komen. Het OM vervolgde hem omdat hij zich als enige verzette tegen zijn arrestatie. Volgens justitie duwde en trok hij en kneep hij een agent in zijn been.

De rechtbank in Den Haag sprak Afriyie vorig jaar vrij. De rechter oordeelde dat er geen direct gevaar was en de politie Afriyie te hardhandig arresteerde. Zowel OM als Afriyie ging in beroep tegen de uitspraak. Justitie eiste een geldboete van 1.000 euro. Het Hof veroordeelt de activist nu tot een voorwaardelijke boete van 500 euro. Ook moet hij 500 euro schadevergoeding betalen aan een van de agenten die hem arresteerden.