Volledig scherm
Compositietekening van de verdachte © Politie

Antidepressivum kan oorzaak moord op prostituee zijn

Het omstreden antidepressivum paroxetine (Seroxat) is opnieuw onderwerp van onderzoek in een moordzaak. De rechtbank in Groningen laat onderzoeken of de moord op prostituee Mariyana Lenarova (43) in de Groninger hoerenbuurt onder invloed van het middel is gepleegd.

De Bulgaarse moeder van twee kinderen werd vorig jaar januari met messteken om het leven gebracht door een vaste klant van haar.

De 44-jarige verdachte kan zich naar eigen zeggen helemaal niets meer herinneren van de steekpartij.

Hij slikte al langere tijd op doktersadvies het antidepressivum, dat wel vaker in verband wordt gebracht met plotselinge agressie bij gebruikers van het medicijn.

Zichzelf niet meer
Volgens de advocaat van de verdachte in de moordzaak is er uit het strafdossier geen enkele verklaring te halen voor de plotselinge geweldsuitbarsting. Raadsman Paul van Jaarsveld sluit niet uit dat het gebruik van paroxetine kan leiden tot ontslag van alle rechtsvervolging.

De rol van paroxetine duikt vaker op in rechtszaken. Een politierechter deelde onlangs een lagere straf aan een verdachte uit omdat deze 'zichzelf niet meer was' na het slikken van het middel.

Ook in de dubbele moord in het Groningse dorp Baflo speelt het antidepressivum nog een rol in hoger beroep. De eerder veroordeelde verdachte Alasam S. zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn, mede door het gebruik van het middel.