Volledig scherm
Rogier Meijerink (l) en Michael van Zeijl. © ANP

Antipiet-activisten vrijgelaten, wél gebiedsverbod in Apeldoorn

Twee activisten tegen Zwarte Piet die een dag voor de landelijke intocht werden aangehouden voor opruiing en bedreiging, zijn zojuist vrijgelaten. Dat laat hun advocaat weten. Wel hebben de twee nog een gebiedsverbod in Apeldoorn. 

Het gaat om Michael van Zeijl (38) van actiegroep De Grauwe Eeuw en Rogier Meijerink (41). Ook de  derde activist, een 35-jarige man uit Leiden, werd vrijgelaten en mag niet in Apeldoorn blijven.

Advocaat van de eerste twee activisten, Emil Tamas, is blij en boos tegelijk. ,,Blij omdat ze zijn vrijgelaten, maar ik vind dat ze schandalig zijn behandeld.” Volgens hem was er ,,geen enkel’’  bewijs dat het duo van plan was om daadwerkelijk de sint-intocht in Apeldoorn te verstoren. Tamas is voornemens om naar het Europees Hof te stappen. ,,Ik wil laten vaststellen dat de Nederlandse rechtsstaat mensenrechtenactivisten intimideert en onterecht vasthoudt.” Ook wil hij een schadevergoeding eisen. 

Het gebiedsverbod dat zijn cliënten opgelegd hebben gekregen, vindt Tamas ook belachelijk. Overigens is de intocht in Apeldoorn al voorbij. 

De officier van justitie zal later een beslissing nemen over eventuele verdere vervolging van het trio, meldt de politie.