Volledig scherm

ANWB boos om creëren file door politie

De ANWB is boos over de file die de politie zaterdag creëerde om benzinedieven te pakken, waarbij een dode is gevallen.

'Mensen die van niets weten, worden erbij betrokken', zei Van Woerkom tegen RTL Nieuws. 'Daarbij valt nu een dode. Omwille van een paar liter benzine. Doel en middel zijn niet met elkaar in evenwicht . Het creëren van een file is gevaarlijk. Niemand verwacht op dat moment een file. Nu zijn het benzinedieven die erop inrijden, maar het hadden ook andere weggebruikers kunnen zijn.'

De ANWB wil van de politie weten of er een draaiboek is voor het maken van files en wie de besluiten neemt om die files te maken.

Zaterdag
Zaterdag achtervolgde de politie een bezinedief op de snelweg A2 (Utrecht-Amsterdam) . De auto die op de vlucht was, botste bij Abcoude op een file die door de politie was gecreëerd. Het ging om doorrijden zonder te betalen voor tanken.

De inzittende van de achterste auto in de file, een 35-jarige man uit Maastricht, kwam daardoor om het leven. Een persoon in een andere wagen raakte lichtgewond.

De bestuurder en bijrijder van de wagen die werd achtervolgd, zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. Ze zijn aangehouden. De bestuurder wordt onder meer verdacht van poging tot doodslag op politiemensen, dood door schuld en doodslag.

De achtervolging door het politiekorps Utrecht begon bij Vianen na een melding dat iemand na het tanken was weggereden zonder te betalen. Toen de politie een stopteken gaf, gingen de brandstofdieven er met hoge snelheid vandoor. Ze reden roekeloos en ramden drie keer een politiewagen voor ze in de file tot stilstand kwamen, aldus de politiewoordvoerder.

Het KLPD doet een onderzoek vanwege de objectiviteit, omdat het korps in Utrecht bij de aanrijdingen is betrokken. Onder meer wordt onderzocht of de 'protocollen' rond het creëren van een file goed zijn nageleefd.