Volledig scherm
© ANP

ANWB: files buiten spits nemen flink toe

Het wordt overdag steeds drukker op de snelwegen. Dat concludeert de ANWB op basis van nieuwe cijfers. Het aantal files buiten de spits nam in de eerste zes maanden van dit jaar toe met 18 procent. 

De lengte en duur van de files, de zogenoemde filezwaarte, is het eerste halfjaar met 5 procent gegroeid in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Behalve de toename aan opstoppingen overdag groeide ook de filezwaarte in ochtend- en avondspits met respectievelijk 5 en 3 procent.

De bond maakt zich zorgen over ‘de ontwikkeling van een voortdurende toename van de drukte’.  Volgens de verkeersdienst nemen ook buiten de Randstad de files toe. 

De filezwaarte in Gelderland en in het zuiden van het land groeide harder dan in het westen. Op dinsdag 22 januari werd een filerecord gevestigd toen sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land leidden tot grote verkeershinder. Het verkeer kwam daar volledig tot stilstand met een filerecord van maar liefst 2287 kilometer.

 1. LIVE | Druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe, Europese Centrale Bank verwacht forse economische krimp

  LIVE | Druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe, Europese Centrale Bank verwacht forse economi­sche krimp

  Het wereldwijde dodental van het coronavirus is de 350.000 gepasseerd. Ruim 5,5 miljoen mensen zijn besmet (geweest) met het virus. De Britse premier Boris Johnson staat onder toenemende druk om zijn belangrijkste adviseur, Dominic Cummings, te ontslaan. De adviseur overtrad eind maart de coronaregels. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
 2. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
  PREMIUM

  Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

  Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.